Oplysninger

Fiskehytterne

Vesterhavsvej 330, 6830 Nymindegab

Billeder

Fiskehytterne

Et lille stykke uden for Nymindegab Strand finder du tre små, charmerende, stråtækte fiskehytter. Fiskehytterne hedder Esehusene og er placeret i bunden af Ringkøbing Fjord. Esehusene vidner om en barsk fiskeri fortid, som man her kan opleve helt tæt på. Dette er derfor et spændende udsigtsmål. 

Historie

Byen Nymindegab var i 1816-1880 et attraktivt fiskeriområde, og der var derfor mange, der fiskede fra Nymindegab. Dette skyldtes at geografien så en smule anderledes ud dengang. Tilbage i tiden var Nymindegab nemlig passagen til Vesterhavet, hvor passagen i dag findes i byen Hvide Sande. Fiskeriets aktivitet var størst i perioden fra starten af foråret til slutningen af sommeren. I denne periode kom tjenestekarle og –piger fra gårdene inde på landet ud til fiskeriet. De boede så i de små Esehytter undervejs i deres fiskeriophold. 

Husene blev bygget i en A-facon, hvor materialerne ofte var uens og skæve. Men tilbage i den tid var det fiskeriet, der var i fokus og ikke detaljerne på husene. Esehusene er så velbevarede, at de står der i dag til fri beskuelse af gæster, der besøger området. Husene har fået deres navn, fordi at klargøring af kroge og liner og påsætning af madding kaldes ”et ese”. Derfor heder husene Esehusene, hvilket fortæller om deres betydning for fiskeriet.

Kultur
Seværdighed, Hotspots