Tilbage til søgning

Daugbjerg Kalkgruber

Dybdalsvej 18C
8800 Viborg

Daugbjerg Kalkgruber

kategorier: Seværdighed Børneaktivitet Underholdning Autentiske oplevelser
Indendørs Udendørs

Udenfor den hyggelige landsby Daugbjerg kan man opleve Nordens ældste kalkgruber. 

Drag under jorden med hele familien, foreningen eller skolen og udforsk de spændende og unikke kalkminer. Mærk stemningerne i de krogede labyrinter, der engang udgjorde arbejdsplads for hårdtarbejdende minearbejdere. I den dunkle atmosfære høres stilheden og man fornemmer skrigene fra de mange flagermus, der overvintrer i minerne. 

Historier

Her kan du få historien om Jens Langkniv – datidens Robin Hood, landevejsrøvere og andre natfolk, der fordrev tiden i huler i minerne.  

Bestil en guidet rundtur i minerne, og hør fortællinger om minens historie, Jens Langkniv, flagermusene og meget andet.

Flagermus

17-23.000 flagermus overvintrer i kalkminen. Flagermusene kan let ses i forårs- og efterårsmånederne, hvor de hænger synlige i de mørke gange.

Kalk 

For flere millioner år siden, da kloden var helt ung, blev kalken dannet af døde krebsdyr. Det udnyttede man mange år senere, da man i middelalderens byggerier begyndte at anvende kalk som mørtel i borge, fæstningsværker, kirker og klostre. Med kalkminens beliggenhed tæt på Hærvejen var det let med oksekærre at nå de store markeder og byggepladser ned gennem Jylland og Nordtyskland. 

Ost

Minerne holder en konstant temperatur og luftfugtighed, og med dette har naturen skabt ideelle betingelser for opbevaring og modning af oste. Ostene kan købes i besøgscentret. 

Dybdalskoven

Efter besøg i gruberne kan det anbefales at tage en rolig og fredelig vandretur i den gamle og smukke Dybdalskoven, hvori Daugbjerg Kalkgruber ligger. Skoven indbyder til mange slags udendørs aktiviteter, f.eks. rollespil, geocatch og orienteringsløb.

Faciliteter

Daugbjerg Kalkgruber har foruden konferencefaciliteter, et festlokale og en bålplads. Derfor er der rig mulighed for at lave arrangementer i yderst autentiske og underfundige rammer. 

Vi ses!

Skriv en besked til Daugbjerg Kalkgruber

Sommerhuse nær Daugbjerg Kalkgruber