Oplysninger

Daugbjerg Kalkminer

Dybdalsvej 18C, 8800 Viborg

Billeder

Daugbjerg Kalkminer

Udenfor den hyggelige landsby Daugbjerg kan I opleve Nordens ældste kalkgruber. Drag under jorden og udforsk de spændende og unikke kalkminer. Mærk stemningen i de krogede labyrinter, der engang udgjorde arbejdsplads for hårdtarbejdende minearbejdere. I den dunkle atmosfære høres stilheden, og man fornemmer skrigene fra de mange flagermus, der overvintrer i minerne. 

Historier
Her kan I få historien om Jens Langkniv – datidens Robin Hood - landevejsrøvere og andre natfolk, der fordrev tiden i huler i minerne.  
Bestil en guidet rundtur og hør fortællinger om minens historie, Jens Langkniv, flagermusene og meget andet.

Flagermus
17-23.000 flagermus overvintrer i kalkminen. Flagermusene kan let ses i forårs- og efterårsmånederne, hvor de hænger synlige i de mørke gange.

Kalk 
For flere millioner år siden, da kloden var helt ung, blev kalken dannet af døde krebsdyr. Det udnyttede man mange år senere, da man i middelalderens byggerier begyndte at anvende kalk som mørtel i borge, fæstningsværker, kirker og klostre. Med kalkminens beliggenhed tæt på Hærvejen var det let med oksekærre at nå de store markeder og byggepladser ned gennem Jylland og Nordtyskland. 

Ost
Minerne holder en konstant temperatur og luftfugtighed, og med dette har naturen skabt ideelle betingelser for opbevaring og modning af oste. Ostene kan købes i besøgscentret. 

Dybdalskoven
Efter et besøg i gruberne kan det anbefales at tage en rolig og fredelig vandretur i den gamle og smukke Dybdalskoven, hvor Daugbjerg Kalkgruber ligger. Skoven indbyder til mange slags udendørs aktiviteter, f.eks. rollespil, geocatch og orienteringsløb.

Faciliteter
Daugbjerg Kalkgruber har, foruden konferencefaciliteter, et festlokale og en bålplads. Derfor er der rig mulighed for at lave arrangementer i yderst autentiske og underfundige rammer. 

Vi ses!

Oplevelser
Seværdighed, Børneaktivitet, Underholdning, Dagsture