Oplysninger

Venø - Limfjordens Hjerte

Klitten, 7600 Struer

Billeder

Venø - Limfjordens Hjerte

Lidt om Venø

Venø ligger i den vestlige del af Limfjorden lidt nord for Struer. Øen er 7,5 km lang x 1,5 km bred og er med sine kun 6 km2 en af Danmarks 27 småøer. Befolkningen tæller 200 fastboende og 80 efterskoleelever og udgør et engageret og trygt lokalsamfund.

Færgeforbindelse
Færgeturen over det 17 meter dybe og strømstærke Venøsund er landets korteste med en færgetid på kun 2-3 minutter. Færgen sejler hvert 20. minut på hverdage og hvert 30. minut om aftenen, i weekenden og på helligdage. Pladsreservation er ikke nødvendig.

Naturen

Naturen på Venø er usædvanlig smuk og afvekslende med markante skrænter, klinter, slugter, skovområder, lyngklædte hedeområder og grønne marker. Øen er rig på dyrevildt og fugleliv. Overalt spadserer fasaner rundt, og de græssende får og kreaturer giver et indtryk af ren idyl. Vildtfuglereservatet Nørskov Vig i den nordligste ende af øen er udpeget som internationalt beskyttelsesområde, under Natura 2000, og fredet i fuglenes yngletid fra 1. april til 15. juli. Uden for fredningsperioden kan man gå langs stranden til Bradser Odde, hvor de spættede sæler ofte soler sig. Overalt på øen mødes man af flotte udsigtspunkter til modstående kyster, og øens fredfyldte stemning fornemmes året rundt.

Aktiviteter
Venø byder på mange muligheder for en aktiv ferie, og den smukke natur inviterer til talrige vandre- og cykelture. Øen indbyder endvidere til badning og lystfiskeri langs kysterne samt til sejlads og surfing på fjorden.

Seværdigheder
Venø Kirke er med blot 74 m2 og 55 siddepladser landets mindste, opført midt i 1500-tallet. I det lille kirkerum kan man se en rekonstruktion af de oprindelige kalkmalerier. Præstetavlen vidner om, at kun få præster beholdt embedet i længere tid. Øens præst fungerede som skolelærer helt op til 2004, hvor øens skole blev lukket.

Venø Havn blev etableret af øens fiskere og landmænd for over 100 siden. I dag udgør den en hyggelig lystbådehavn med flere grillområder samt borde og bænke. Her har Danmarks ældste stadig aktive bilfærge, Venøsund, også kajplads samt eget ”havneskur” med historien om færgefarten gennem tiderne. Færgen fra 1931 sejler i dag lejlighedsvis på arrangerede ture og som vikar for den nuværende færge.

Venø By består af både sommerhuse, ældre bebyggelse og et parcelhuskvarter, hvilket er forholdsvist ualmindeligt for en dansk småø. Dette skyldes dog, at den gode færgeforbindelse gør det muligt at bo på øen og arbejde på fastlandet.

Lokale fødevarer
På nordspidsen ligger gården Nørskov, der siden 1943 har været kendt for sin kartoffelavl. For lidt over 10 år siden kom fåreavlen til. Venø Kartofler og Lam leverer varer til restauranter og forretninger i lokalområdet, hvor der sættes stor pris på smagen af Venø.

I den sydlige del af øen ligger Venø Fisk og Skaldyr, der bl.a. producerer den velkendte østers ”Venoysters” samt fiskeyngel som skrubber og pighvar til udsætning og videreopdræt, hvilket er med til at genopbygge fiskebestanden i de danske farvande.

Kunstnerne på Venø

Venø har gennem tiderne inspireret flere kunstnere, bl.a. Elise Konstantin-Hansen, Knud Agger og Niels Bjerre. I dag er der to spændende gallerier på øen. Venø Billedværksted, der er et kombineret galleri og arbejdende værksted, hvor kunstneren Lis Møller Jensen har sit virke og fremviser egne værker af oliemaleri, grafik og tuschtegning. På Galleri KK udstiller kunstneren Karin Kristensen sine akrylmalerier med både figurative og non-figurative motiver.

Spisesteder
Fisk & skaldyr, Cykelrute, Seværdighed, Vandretur, Hotspots