Derfor skal Vejle på din bucket-liste

Skrevet d. 24/10/2018
I mulighedernes metropol, Trekantområdet, står det sjældent stille. Området er rigt på oplevelser i alle afskygninger, og vi har dykket ned i Vejle-området for at give jer, vores bud på en række givende aktiviteter.

I Vejle og omegn finder I masser af oplevelser, der efterlader et vedvarende indtryk. Her er noget for naturmenneskerne, kunstkenderne, de adrenalinhungrende og bådentusiasterne.

 

Bybilledet

Vejle er en moderne, dynamisk og fremadrettet by i vækst. Her er ikke langt mellem de arkitektoniske perler, gamle såvel som nye, der sammen danner et fornyet karakteristisk udseende af byen. Lad os tage jer med på en gennemgang af nogle af de mest betydningsbærende elementer. 

Som blikfang finder I Bølgen ved havnefronten. Her står det anerkendte vartegn i forlængelse af den nylagte havnepromenade. Som navnet indikerer er lejlighedskomplekset struktureret på en sådan måde, at den efterligner en bølge, med sin mimetiske fortolkning af bløde stigende og faldende bevægelser. Bølgen har allerede tiltrukket megen opmærksomhed, og bygningsværket har bl.a. erhvervet op til flere priser.

Flydebroer gør det muligt for jer at nå lystbådehavnen, og fortsætte turen over til den ikoniske kontorbygning, der også agerer kunstværk på havnen, navnlig Fjordenhus. Bygningen udfordrer de fysiske love ved at være lokaliseret ude i vandet, og er både simpel og kompleks på én og samme tid. Trods det erhvervsrelaterede okkuperings-moment vil Fjordenhusets stueetage forblive åbent for gæster i fremtiden. Fjordenhus er havnefrontens nye midtpunkt, og bør også nydes i løbet af de mørke timer, da bygningen her er oplyst, og minder om et fyrtårn.

Overalt fra havnen er der udsyn til Vejle Fjord Broen, der i sig selv, eller sammen med den resterende udsigt kan kvalificeres som et unikum. Vejlenserne og andre trafikanter benytter broen til at skyde genvej over vandet og udenom Vejle by. Fra selve broen får man et indtryk af Vejle, der signalerer heftig aktivitet og flittigt erhvervsliv på havnen.  

Et andet ældre bygningsværk, der fortjener påskønnelse er Vejles vartegn nr. 1; Vejle Vindmølle. En gammel tårnmølle, der kan ses fra store dele af byen med sin beliggenhed på bakkedraget. I den mørke decembertid er møllen noget af det fineste i Vejle, da den her bliver udsmykket med julelys, og kan ses endnu længere væk.

Vores gennemgang kunne fortsætte i en uendelighed, med nærmere uddybning af De Fem Søstre, Bryggen, Tröndur P-hus osv., men vi opfordrer jer, på det højeste, til at gå på byvandring i beundringsværdige Vejle, og se hvordan det hele bidrager til bybilledet.

 

Gratis helårsoplevelser

Økolariet er et velbesøgt science- og oplevelsescenter midt i Vejle lige ved banegården. Her lærer I måske noget nyt om, hvordan vi bedst passer på vores klode, mens I har det sjovt. Udstillingerne er præget af miljø, klima og som navnet indikerer, økologi. Som besøgende får I en unik oplevelse, hver gang I er på visit. Økolariet tilpasser deres udstillinger og guidede ture efter hvad der rører sig. Måske kan I være ”heldige” at få en snack med undervejs, vi har nemlig ladet os fortælle, at det før har været muligt at prøvesmage græshopper dyppet i paprika, og proteinholdige melorme. Centeret byder på viden gennem oplevelser for store såvel som små udforskere, og har gratis entré hele året.

Dyrehaven i Nørreskoven er oplagt til jer med børn, eller jer der blot ønsker en afslappet slentretur i hyggelige omgivelser. I dyrehaven har I mulighed for at komme helt tæt på den prægtige, men ellers normalt sky dyreart, hjorten. Udover søde hjorte finder I også flere vandrestier, der byder på smuk natur, fjordudsigt og en alternativ udsigt til Vejle Fjord Broen. Det er desuden muligt at komme gennem parken på både cykel og i bil. Parken er åben året rundt, og koster ikke noget at besøge. 

Hvis I er friske på en lille køretur, skulle I tage at vende næsen mod Jelling, der ligger under 10km væk. Her finder I et stykke afgørende dansk kultur. Runestenen, der også bærer titlen som Danmarks dåbsattest, da ”Danmark” for første gang i historien bliver nævnt på stenen.

 

Ud på tur, aldrig sur

Når så I har fået nok af Vejle (kan man få det? - spørger I så), kan I let tage på opdagelse i nærområdet. Her finder I et utal af aktiviteter, der ligger indenfor en lille køretur.

”Everything is awesome” i legoklodsernes fødeby, Billund, der kun ligger en halv times kørsel fra Vejle. Her finder I mere end 50 forlystelser og et Miniland, der alene med sin opbygning, gør enhver LEGO-fanatikers byggeevner til skamme. Du bevæger dig gennem LEGOLAND fra én magisk LEGO-verden til den næste. Et lille tip: køb billetterne på forhånd, således slipper du for først at stå i billetkøen, for dernæst at bevæge dig over i køen til at indløse din billet. Der er tilmed penge at spare ved at købe op til en uge i forvejen.

Hvis du en anden gang skulle komme til Billund, kan vi også anbefale en udflugt til LEGOLANDs nabo, det tropiske Lalandia. Man behøver altså ikke at køre til Billund, bare for at hoppe på det næste fly til syden for at opnå badelandsferie.

*Givskud Zoo finder du også under en halv times kørsel fra Vejle. Her får du en zoologisk have udover det sædvanlige. For at se alle dyrene må man køre rundt i store dele af parken, hvilket giver turen et særligt præg. Rundt omkring i parken finder I store parkeringsarealer, hvorfra man fortsætter rundt til dyrene til fods. Zooen havde de første år løver som sin eneste bestanddel, og er derfor også kendt under navnet Løveparken. I dag har parken ca. 50 forskellige dyrearter.

Tilbage i Nørreskoven i Vejle får du for alvor lov til at brænde energi af, når du skal slippe din indre Tarzan fri i *Gorilla Parken. Klatreparken sætter de sikre rammer, så du kan udfordre dig selv i nye højder. Parken henvender sig til alle aldersgrupper og kræver ikke klatreerfaring.

 

 

Vejle, grundet sin udvikling af bl.a. ny arkitektur og alternative byrum, er en seværdighed i sig selv. Byen har også en fordelagtig placering ift. flere store jyske seværdigheder, men ovenstående er blot et lille uddrag af, hvad der er at opleve i og omkring Vejle – Tag turen hertil og føl fjordlivet på egen krop.

 

*Bemærk at disse parker har vinterlukket – tjek de respektive hjemmesider for åbningstider

Læs andre artikler