Photographer: © Thomas Høyrup Christensen

Tyske bunkere i Danmark: Atlantvolden på vestkysten

Under Anden Verdenskrig blev der bygget et stort antal tyske bunkere i Danmark, især langs den jyske vestkyst. Disse bunkere havde til formål at beskytte Tyskland mod allierede angreb fra havet og på samme tid kontrollere Nordsøen.

Forsvarsstillingen blev døbt Atlantvolden og bestod af omkring 2.000 bunkere og minefelter alene i Danmark. I dag er de fleste revet ned, men få står stadig tilbage til minde om Danmarks besættelse.

 

 

De tyske bunkere i Danmark

Den 9. april 1940 invaderer Tyskland Danmark under 2. verdenskrig. Danmark er en nødvendig del af tyskernes ambitiøse plan om at bygge en forsvarslinje fra Nordkapp i Norge til Pyrenæerne ved den spanske grænse. Projektet kaldes Atlantvolden, og nazisterne beskriver den selv som en ubrydelig mur, fyldt med artilleri og bemandet med elitesoldater. Samtidig bygges der radarsystemer for at spore engelske fly på vej mod tyske mål.

Bunkerne opføres i et solidt betonbyggeri beregnet til at kunne modstå stærke bombeangreb. Mange af bunkerne er bevæbnede med kanoner og andre våben, og kan således også bruges til at forsvare landet mod luftangreb. Dette gjorde dem til en vigtig del af den tyske kystforsvar.

Bunkerne placeres strategisk rundt om i landet, så de kan dække de mest udsatte områder og være i stand til at kontrollere søfarten i Nordsøen. Mange er også forbundet med hinanden via en række underjordiske gange, så soldaterne kan bevæge sig rundt i landet uden at være udsat for angreb fra luften.

 

Bevarede tyske bunkere i dag

Efter Anden Verdenskrig bliver de fleste bunkere nedrevet eller ødelagt, men en del af dem er blevet bevaret og er i dag åbne for offentligheden. Disse bunkere kan besøges som en del af historiecentre eller museer, hvor man kan lære mere om Danmarks rolle under Anden Verdenskrig og den tyske besættelse.

Her kan du finde bevarede tyske bunkere fra anden verdenskrig:

Læs også