Foto: Hans Andersen

Sorgenfri Slot: Besøg lystslottet i Kongens Lyngby

Nord for København ligger billedskønne Sorgenfri Slot. Slottet blev oprindeligt opført for mere end 300 år siden, og har gennem tiden været anvendt af kongehuset, heriblandt Christian 8. og Christian 10.

Besøg Sorgenfri Slot og den smukke slotshave lidt uden for Kongens Lyngby. Størstedelen af haven er åben for publikum året rundt.

 

Slottets historie

I 1730 restaureres et mindre lystslot af Kronprins Frederik 5. Han bliver konge i 1746 og Sorgenfri bliver bolig for hans moster, Enkefyrstinde Sophie Caroline af Ostfriesland, som lader den oprindelige hovedbygning rive ned til fordel for et helt nyt slot med arkitekten Laurids de Thurah. Sorgenfri bliver derefter købt af den rige købmand Henrik Bolten, men da han går fallit, bliver det solgt til arveprins Frederik. Arveprinsen moderniserer slottet med arkitekten Peter Meyn mens arkitekten Nicolai Abildgaard står for den indre udsmykning i nyklassicistisk stil. 

I de følgende år bruges slottet som sommeresidens for, blandt andre, den senere konge og dronning Prins Christian og prinsesse Alexandrine i starten af 1900-tallet.

I dag er slottet privat lystslot for dronning Margrethe II.

 

 

Tyskerne besætter Sorgenfri

Under Anden Verdenskrig bliver Kong Christian 10. tvunget til at tilbringe en periode på slottet under husarrest og bevogtning af danske styrker på grund af den tyske invasion. Men den 29. august 1943 angriber tyskerne slottet i den såkaldte Operation Safari. Slottet var kun bevogtet af en mindre forsvarsdeling, der ikke kunne klare de meget større og bedre armerede tyske troppper. I nattens tusmørke modtages de første rapporter om tyske bevægelser i området. Kl. 3.58 advares kongen om, at tyskerne er ved at bryde ind på slottet, og øjeblikkeligt efter trænger en gruppe på cirka 40 tyske soldater ind på området ved hovedindgangen under heftig skydning.

For at redde slottet fra ruiner, beordrer kongen, at der ikke måtte kæmpes i slottet, og kort efter er kampene ophørt. Otte soldater forsvandt fra slottet efter kampen, mens resten af vagten blev hentet af tyskerne senere samme dag.

 

Besøg den smukke lysthave

Lysthaven er omgivet af smukke grønne områder og søer, der giver en følelse af ro og afslapning. Lysthaven er et populært sted for familier, der nyder at nyde solen og have en picnic, samt for dem, der leder efter en rolig plads til at læse eller meditere. Med sin maleriske skønhed og fredelige atmosfære, er Lysthaven i Sorgenfri Slot et must-see for besøgende i København.

Læs også