Foto: Sengeguruen.dk

Sengeguide: Få hjælp til at vælge den rette seng til dine behov

Denne artikel er sponsoreret

Sengen er det vigtigste møbel i dit liv, og derfor er det vigtigt at vælge en god seng i høj kvalitet, som på samme tid passer helt perfekt til dine behov. Med en god seng får du de bedste betingelser for at sove godt natten igennem, og med en god nattesøvn får du god energi til at klare alle hverdagens udfordringer.

En god nattesøvn er desuden afgørende for både din mentale og din fysiske sundhed, og derfor kan det aldrig betale sig at gå på kompromis, når det kommer til køb af ny seng. Men alle mennesker og alle kroppe er forskellige, og derfor findes der også mange forskellige behov, når det kommer til seng.

Så hvad skal du vælge? Der er flere ting, du skal tænke over, men det er alt sammen noget, du kan læse mere om herunder.

 

Hvilken sengetype?

Når du vil købe en ny seng, er det først og fremmest vigtigt at afgrænse din søgning ved at beslutte dig for, hvilken sengetype du gerne vil købe. Hvis du vil have en god seng, kan du bl.a. vælge mellem disse tre forskellige sengetyper:

  • Boxmadras
  • Kontinentalseng
  • Elevationsseng

Med boxmadras og en god topmadras kan du få en rigtig god seng, som kan tilfredsstille de fleste menneskers behov. Boxmadrasser kommer i mange forskellige udgaver, og du har derfor også rig mulighed for at vælge en seng, der passer godt til dine behov. Hvis du vælger en boxmadras, får du desuden mulighed for at få en god seng, der i udgangspunktet ikke koster så meget som de to andre sengetyper.

Hvis det i stedet er maksimal komfort, der er din prioritet, skal du gå på jagt efter en kontinentalseng. For hvor en boxmadras består af to lag, så består en kontinentalseng af hele tre lag.

Her får du både boxmadras, springmadras og topmadras i én og samme seng, og det ekstra madraslag er noget, der kan betyde en hel del for komforten. Derfor er en kontinentalseng det helt rette valg for dig, der gerne vil give dig selv de absolut bedste betingelser for at hvile effektivt og sove godt hver nat.

Din tredje mulighed er at købe en elevationseng. Elevationssengen giver mulighed for at sidde op i sengen og for at løfte fodenden. Disse muligheder kan bl.a. være en fordel, hvis du lider af eksempelvis vejrtrækningsproblemer, eller hvis du har behov for at sove med fødderne hævet. Det kan også være, at du har særlige behov, når det kommer til ryggen, hvor elevationsengen så kan hjælpe med at opnå den helt perfekte liggeposition.

En elevationsseng giver dog også mange muligheder for dig, der ikke har helbredproblemer. Her kan du eksempelvis altid finde en god position, når du vil sidde op i sengen for at læse, se tv eller spise inden sengetid - Eller på en hyggelig weekendmorgen.

 

Hård eller blød?

Når du beslutter dig for, hvilken sengetype der passer bedst til dine behov, skal du kigge på, hvor blød/hård, sengen skal være. Forskellige kroppe har forskellige behov for blødhed, mens også dine helt personlige præferencer spiller ind.

Når du vælger seng, skal du derfor kigge på sengens fasthed. Senge og madrasser er typisk inddelt i tre forskellige fastheder, som er:

  • Medium
  • Fast
  • Ekstra fast

For at vælge rigtigt skal du starte med at kigge på din kropsvægt, da de blødere senge passer godt til mennesker med en lav kropsvægt, mens de mere faste senge passer bedst til dig med en højere kropsvægt.

Ovenstående skyldes, at det er vigtigt, at din rygsøjler er lige, når du ligger i sengen. Med mange kilo vil din krop synke for langt ned i en blød madras og få din rygsøjle til at bue uhensigtsmæssigt. Heroverfor har en krop med få kilo ikke mulighed for at komme ordentligt ned i madrassen på spidsbelastningspunker som skuldre og hofter, hvis madrassen er for hård.

Derfor er det også vigtigt, at du og din partner vælger madrasser med forskellige fastheder, hvis I har forskellige behov.

 

Den rette størrelse

Størrelsen er den tredje ting, som er vigtig at få helt rigtig. Det er naturligvis ikke optimalt at sove i en seng, der er for lille, hvilket både gælder for dig, der sover med partner, og for dig der sover alene.

For at vælge den rette størrelse skal du både kigge på, hvor stor din krop er, samt hvor meget du har for vane at bevæge dig i løbet af natten. Hvis du ofte rulle rundt og svinger med armene, kan det betale sig at gå efter nogle ekstra breddecentimeter, så du ikke forstyrrer din partner, og så du ikke ramler ind i væggen og vækker dig selv.

Husk også at kigge på længden da du har mulighed for at vælge en seng med ekstra længde, hvis du har en lang krop. Generelt kan det være en god idé at vælge en seng, der er til den større side, hvis du er i tvivl, så du er sikker på, du ikke kommer til at mangle plads. Vær dog opmærksom på, at senge generelt koster mere jo større de er, ligesom store senge naturligvis optager mere plads i soveværelset end små.

Læs også