Photographer: © Kim Wyon

Schackenborg Slot: Besøg idylliske Møgeltønder

Et stenkast fra den tyske grænse finder man idylliske Schackenborg Slot, som har været hjem for hele 11 generationer af samme adelsslægt og senest for Hans Kongelige Højhed Prins Joakim. Med en historie der strækker sig tilbage til Danmarks oldtid, giver slottet anledning til et hav af spændende fortællinger om rigdom, religion og krige.

Besøg det smukke barokslot, der blandt andet kunne overvære Danmarks mest berømte guldfund.

 

Grevens smukke barokslot

Det formodes at området omkring Schackenborg har været beboet siden Danmarks oldtid på grund af den frodige landbrugsjord ved Møgeltønder. Da var grunden dog ikke besat af slottet, vi ser i dag, men formentlig af en storgård for egnens mest velstående. Med skanse til Lübeck var Møgeltønder førstehåndsvidne til reformationen i Danmark og måtte underlægge sig en årelang borgerkrig, da Danmark overgik fra katolicismen til protestantismen. Derfor måtte Møgeltønder se sig belejret af holstenske soldater mindst tre gange i 1265, 1285 og 1434.

I 1664 bygges Schackenborg som barokslot med tre fløje af den hædrede greve Hans Schack. Slottet blev opført på ruinerne af den tidligere fæstning, Møgeltønderhus, som havde lagt i ruiner siden svenskekrigene. Herfra begynder historien om adelsslægtens generationslange ophold på Schackenborg, der skulle strække sig helt frem til 1978 – 314 år efter Hans Schack først bosatte sig på slottet. Slottets sidste Schack blev Hans Schack 6., der overdrog slottet til Hans Kongelige Højhed Prins Joakim, som dengang kun var ni år gammel.

 

 

Schackenborg Slot i dag

I dag er Schackenborg Slot åbent for offentligheden med Schackenborg Slotskro som hotel og restaurant. Besøgende kan se frem til seværdigheder i royale omgivelser, rundvisninger i de historiske lokaler og en uovertruffen madoplevelse i den nyligt restaurerede Slotskro.

Schackenborg Slot er åben for gæster i hverdage og weekender.

 

Guldhornene ved Gallehus

I 1639 finder Kristine Svendsdatter første del, af hvad der skulle blive det største guldfund i Danmarkshistorien på en mark ved Gallehus nær Møgeltønder. Et gyldent horn udsmykket med romerske og nordiske motiver afleveres til kongen mod en rettere beskeden findeløn. Der går 95 år, før husmanden Erik Lassen finder anden del af hornsættet blot få meter fra, hvor det første blev fundet.

Desværre ville skæbnen at hornene bliver stjålet af den fattige guldsmed og urmager, Niels Heidenreich, i 1802. Der skulle gå næsten et år før han bliver opdaget, og da er hornene for længst omsmeltet til smykker.

De oprindelige guldhorn blev lavet omkring år 400 e.Kr., og der eksisterer flere kopier, som i dag kan ses på Nationalmuseet, Gråsten Slot og Malmøhus Slot.

Læs også