Photographer: © Kim Wyon

Rosenborg Slot og Kongens Have

Placeret i centrum af København i Kongens Have ligger Christian 4.s smukke lystslot, Rosenborg Slot. Slottet fungerede som royal residens frem til 1710, hvorefter det blev skrinlagt til fordel for mere moderne slotte. I dag gemmer det på nogle af Danmarks og kongefamiliens dyrebareste skatte og kronregalier, som kan opleves i slottes mange sale.

Besøg kongens yndlingsslot, se skatkammeret og tag turen rundt i den smukke have.

 

Rosenborg Slot

I 1606 beordrede Christian 4. både huse og haver ryddet udenfor Nørrevold i København. Her skulle opføres et prægtigt lystslot med køkkenhave og park, som skulle supplere hoffet med proviant og kultur. Hvor mange slotte og fæstninger dengang blev opført med krig for øje, blev Rosenborg Slot bygget som kongebolig. Fra sin beskedne start som en lille eremitage undergik boligen fire byggefaser indtil det i 1634 stod færdigt som slottet, der står i dag.

Christian 4. forelskede sig hurtigt i det smukke Renæssanceslot, og da han i sit dødsleje på Frederiksborg befalede, at han ville ende sine dage på Rosenborg, måtte den enevældige konge transporteres via hestevogn til sit afholdte slot.

I tiden efter Frederik 4. var slottet ramme om mange store samlinger for kongefamilien og adlen, men på nær Christiansborgs brand i 1794 og englændernes bombardement af København i 1801, ville slottet ikke blive brugt som kongebolig igen.

I dag er Rosenborg Slot kulturhistorisk museum for Kongernes Samling, der siden 1838 har fortalt om Danmarkshistorien set fra 300 år med enevældige konger. Her kan besøgende blandt andet opleve kongernes private gemakker, festsalene, skrivestuen og skatkammeret med kongefamiliens kronjuveler, kroner og regalier.

 

 

Kongernes Samling

Museumssamlingen holder på arvestykker, kronregalier, kronjuveler og malerier helt tilbage fra Christian 4.s rige og frem til i dag. Riddersalen hører blandt de største trækplastre med Danmarks tronstol, som blev brugt til kroninger mellem 1671 og 1840. Selve stolen siges at skulle være lavet af enhjørningehorn, men i virkeligheden er det bare narhvaltand beklædt med guld. Ved hvert armlæn hviler to sølvløver med guldmanker i naturlig størrelse.

I skatkammeret opbevares nogle af Danmarks og kongefamiliens mest dyrebare regalier. Helt specifikt er det kongens og dronningens kroner, herskerstaven og rigsæblet som besøgende kan komme tæt på. Skatkammeret er fordelt på flere forskellige rum, hvori man kan se de utroligt flotte og velbevarede sæt klædt i nogle af verdens fineste og dyreste smaragder.

 

Kongens Have

Haven til Rosenborg Slot blev oprindeligt anlagt af Christian 4. som køkkenhave og rummede hele 1400 forskellige planter. Efter Christian 4. og hans oldebarn Frederik 4., anlagde den royale havearkitekt J. C. Krieger en barokhave med store alléer og lindetræer. Den blev for første gang åbnet for offentligheden i 1770erne på opfordring af J. F. Struensee.

Kongens Have byder på mange smukke skulpturer, blomster og træer, som strækker sig helt tilbage til Christian 4.s tid og frem til nu. Efter Københavns brand i 1795 indsatte stadsbygmester Peter Meyn flere små pavilloner. Den mest prominente af havens pavilloner findes for enden af Kavalergangen. Herkulespavillonen var oprindeligt anlagt som lysthus, men blev senere ombygget af arkitekt C.F. Harsdorff.

Læs også