Foto: © Mads Gregersen

Mønsted Kalkgruber: En fascinerende tur gennem underjordiske kalkstenshuler

4 km gange med søer og grotter og flagermus venter forude inden du træder ind i kalkstenshulerne i Mønsted Kalgruber. Her kan du opleve de imponerende kalkstensformationer, underjordiske søer og floder, og lære om hulernes historie og dens lyssky beboere.

Tag med på en guidet tur gennem Mønsted Kalkgruber og oplev en verden under overfladen, du aldrig vil glemme!

 

Træd ned i dybet

Kalkstenshulerne er blevet dannet over millioner af år, da vandet har opløst kalkstensklipperne, og de er nu op til 60 meter dybe og spænder over et område på mere end 60.000 kvadratmeter.

Turen gennem Mønsted Kalkgruber begynder med en kort introduktion til hulernes historie og dannelsesproces. Her lærer I, hvordan kalkstenshulerne blev brugt i oldtiden til at udvinde kalksten til byggeri og landbrug og senere til produktion af cement. Besøgende vil også lære om de forskellige metoder, der blev brugt til at udvinde kalksten, herunder brug af dynamit og heste.

Hulerne er oplyst af kunstigt lys, og der er anlagt stier, der fører besøgende gennem de mest spektakulære dele af hulerne. Her kan man beundre de enorme kalkstensformationer, der er dannet over årtusinder, og som strækker sig højt op i loftet og ned i gulvet. Stierne vil også føre besøgende forbi underjordiske søer og floder, som er fyldt med krystalklart vand.

 

En af de mest fascinerende dele af Mønsted Kalkgruber er "Den Store Hal". Denne del af hulerne er så stor, at det er muligt at parkere en bil i den, og den har været brugt til alt fra koncerter og teaterforestillinger til bryllupper og firmaarrangementer.

Hulerne er måske bedst kendt som hjem for flagermusene, der har fundet et ideelt hjem i de underjordiske huler, hvor der er mørkt og køligt året rundt. Der er faktisk flere forskellige arter af flagermus, der har valgt at slå sig ned i Mønsted Kalkgruber, herunder bl.a. langøret flagermus, dværgflagermus og vandflagermus.

I Kalkværket kan man lære om flagermusenes unikke liv, om kalkbrydning, kalkbrænding og en landskabsmodel over området.

Da flagermusene skal have ro og fred til deres vintersøvn, holder Mønsted Kalkgruber lukket fra november til april.

 

Spis frokosten med en is

I Café Kridthuset kan I nyde den medbragte frokost eller lidt til den søde tand med en kage og en kop kakao. Her er der altid plads til at nyde naturen og hvile benene efter en begivenhedsrig dag.

Læs også