Livredder til stede på de danske strande
Livredderne på strandene skaber mere sikkerhed og forbygger ulykker.
Tag på en skøn svømmetur i havet ved de danske strande. Sommeren er kommet til Danmark, og livredderne forbereder sig til badesæsonen. Selvom det er sjovt ved strandene, er det altid en god idé at have styr på sikkerheden. Vælg en strand hvor der er livreddere, som kan guide dig med gode råd og hjælp. Livredderen står både for at redde og udøve førstehjælp, samt for at oplyse.
I Danmark er der 59 strande, hvor der er livreddere. Livreddernes mål er at klæde dig så godt på, at du kan nyde en skøn strandtur, uden at skulle blive reddet. Der er blevet arbejdet med badesikkerheden i de sidste 21 år, hvilket har medført en positiv udvikling, hvor danskerne er blevet klogere på, hvordan man skal begå sig ved de danske strande.
Det er også vigtigt at lære de 5 baderåd, så du har styr på, hvordan du lettere undgår ulykker. De fortæller dig om, hvordan du skal færdes på strandene, og hvad du skal være særligt opmærksom på. Ved at lære de 5 baderåd kan du lettere være tryg og nyde både at være ved vandet og i vandet.
De 5 baderåd:
- Lær at svømme
Hvis du kan svømme er det lettere at redde andre samt dig selv fra at drukne. Hvis du ikke kan svømme, men alligevel går i vandet, skal du vælge en strand, hvor vandforholdene er rolige, og hvor du kan bunde.
- Gå aldrig alene i vandet
Hvis man går flere i vandet, er der større sikkerhed for alle. Når man er flere, kan man hurtigere hjælpe, hvis noget går galt og lettere holde øje med hinanden. Det er vigtigt, at man ikke leger for farligt i vandet og ikke råber om hjælp for sjov.
- Læs vinden og vandet
Brug altid sund fornuft, og tjek hvordan vandet ser ud, før du går ud i det. Du skal tjekke vandets dybde, strømforhold og vindens retning. Badedyr og luftmadrasser driver hurtigt til havs ved fralandsvind, hvilket også øger risikoen for forekomsten af brandmænd. Der er større risiko for reehuller med kraftig udstrømning ved pålandsvind.
- Lær stranden at kende
Hvis du kommer til en strand, som du ikke kender, så find ud af strandens særlige forhold ved enten at spørge en livredder eller en af de lokale, inden du går ud i vandet. En strand kan nemlig være fuld af unødvendige overraskelser. Det er vigtigt at læse strandens oplysningsskilte.
- Slip ikke børnene af syne
Bliv tæt på dine børn, så i hele tiden kan høre og se hinanden. Så kan du hurtigt reagere, hvis der skulle ske noget uventet. Selv større børn, som godt kan svømme, skal man holde godt øje med.
Kilde: TrygFonden og Dansk Svømmeunion.
Find strande med livreddere her:
https://discoverdenmark.dk/activities/search/5d0746303ed00e07dc398fd6