Kongernes Jelling: Historien om tusindeårsslægten
Fra sit kongesæde i Jelling grundlagde Gorm den Gamle monarkiet og døbte landet, Danmark. I mere end 1.000 år har kongeslægten siden regeret nationen, og på Kongernes Jelling kan besøgende følge den sagnomspundne slægts spor helt frem til den nuværende regent, Margrethe 2.
Besøg historiemuseet Kongernes Jelling, og bliv klogere Danmarks oprindelse i Jelling.
Danmarks fødsel i Jelling
På Kongernes Jelling, ikke langt fra Jellingstenene, kan besøgende følge Danmarks tronfølgere fra Gorm den Gamle gennem middelalderen, enevælden og videre til i dag. Her fortælles om byens velmagtsdage i vikingetiden, om kongernes kamp for herredømmet, de infamøse togter og den endegyldige overgang til kristendommen. Der er gratis adgang til Kongernes Jelling, og man kan bestille rundvisning ved og omkring Jellingstenene hele året.
Historien om Jellingdynastiet
I al kendt historisk tid har Danmark været et monarki styret af den samme slægt, og kongerækken udspringer først i Jellingdynastiet helt tilbage i slutningen af 800-tallet. Gorm den Gamle og tronfølger Harald Blåtand markerede vikingetidens sidste år, da asetroen blev afløst af kristendommen omkring år 965 med opførelsen af den store Jellingsten. Her erklærede Kong Harald sammenslutningen af Danmark og Norge og bekræftede officielt, at danerne skulle være kristne.
Samlingen af ’Danmark’ var en afgørende del af Jellingdynastiet, og med sin strategiske placering mellem Tyskland, Jylland og Østdanmark var byen et oplagt kongesæde. Med forbindelser til den Oldenborgske og Glücksburgske slægt har dynastiet formået at holde magten i 1100 år, som den eneste i Europa.