Photographer: Sebastian Nils

Kom til Jyllands næsetip og udforsk Ebeltoft

Djurslands turistby nr. 1 gemmer på idyl, nyt som gammelt og oplevelser der vil fremkalde glæde på nethinden mange år ud i fremtiden. Her tager vi jer i hånden, så I nemmere kan danne jer et overblik over hvad der er værd at se i Ebeltoft.

Tag en tur ud på Jyllands næsetip. Her kan I opleve den eneste østjyske havneby med en vestvendt havn, derudover ligger byen Ebeltoft i den gode ende af charmørspektret med sine små brostensbelagte gader.

 

Sameksistens

Ebeltoft er et historisk område med et moderne tvist. Her kan man opleve nyt og gammelt, side om side. Ebeltoft by er en gammel søkøbstad, og man opsnapper hurtigt en særlig stemning i de små hyggelige gader, der samtidig udgør byens centrum. Her anbefaler vi, at I lægger ruten forbi det gamle rådhus og den yndige kirke, der blot ligger få minutters gang fra hinanden. Med lidt planlægning har I chancen for at opleve vægterne i Ebeltoft. Vægternes fornemmeste opgave i gamle dage var at sørge for ro og orden samt tænde og slukke gadebelysningen, mens de sang, hvad klokken var slået. Om sommeren patruljerer de byens gader hver aften, og ellers ved særlige lejligheder. Ruten starter og slutter ved Det gamle Rådhus.    

Gågaden består af én overskuelig gade, men med et ellers så fornuftigt udvalg af butikker, dog vil I møde ekstra mange glas- og keramikbutikker, eftersom Ebeltoft er den by i Danmark med højest koncentration af glasværksteder.

 

Alle mand ombord

Havnebilledet præges af Fregatten Jylland, en af verdens længste træ-krigsskibe. Her inviteres hele familien ombord til en belærende fortælling om Fregattens indsats ved Helgoland tilbage i 1864. Efterfølgende kan I dyste om hvem der besidder de bedste matrosevner, når der skal klatres i rebene og kanonerne skal lades samt affyres. Undrer du dig over hvor meget ødelæggelse en kanon egentlig kan forårsage, gå da til museumshallen og bliv klogere, når dette demonstreres.

Som brud på det lidt ældre Ebeltoft er der tilkommet et moderne glasværksted, som trækker turister fra nær og fjern. Glasmuseet ligger ligeledes og pryder ved havnen. Her skabes der moderne glas af forskelligt udseende og forskellige formål. Når temperaturen når de 1100 grader som der arbejdes med, er det med at passe på fingrene! Har du dog alligevel lyst til at prøve kræfter med glaspusteri, er dette en mulighed via den digitale glaspuster. Således sikrer vi ingen brændte naller.

 

Landområdet

Den omkringliggende natur vidner om en tid hvor isen herskede. Kører I en tur til Mols Bjerge, kan I opleve Danmarks mest fuldendte istidslandskab. Betræd den tørlagte havbund, se kystskrænter langt inde i landet og læg mærke til de galoperende vildheste. Der er mange måder at opleve nationalparken på, så alle kan være med, og hver enkel aktivitet medfører en speciel og unik oplevelse.

Ree Park inviterer også på naturskønne omgivelser. Her kan du bl.a. møde Danmarks eneste geparder og et hav af andre eksotiske dyr. Tag også tilbage til det gamle Amerika med damptog eller på Afrika-lignende safari. Forskellige steder i parken er der endvidere mulighed for at hilse på klappedyr. Man kan også opleve en skøn udsigt over parken fra kamelryg, mens du begraver hænderne i kamelens tykke, bløde og varme pels.

 

Tips på falderebet

Tilbage i Ebeltoft området bør du sørge for at få nydt mindst én spektakulær solnedgang over vigen, og mærke det lækre strandsand mellem tæerne.

Øer, som ligger lige uden for Ebeltoft, har en optimal beliggenhed i forhold til udflugter til søs. Øer Maritime Havn er et besøg værd, og det samme gælder Øer strand, som med sit lave vand udgør en perfekt familiestrand, med plads til alle slags vandhunde.  

Tag til farverige Ebeltoft og lær at elske byen i både solskin og sne – om ikke andet kan du komme og købe dig fattig i glaskunst.

Læs også