Klima, energi og oplevelser

Klimaforandringerne er en realitet. Klimaforandringer har altid fundet sted men foregår nu med en hastighed som, blandt andre faktorer, får klimaforskere over hele verden til at fastslå, at de er menneskeskabte. Langt de fleste klimaeksperter er nemlig enige om, at temperaturstigningen, som registreres, først og fremmest skyldes menneskets udledning af drivhusgasser.

Hvordan vi mennesker skal reagere på det, er der mange meninger om. Debatten kører, og mange tiltag iværksættes for at mindske denne udledning og få os mennesker til at leve mere bæredygtigt. Denne artikel har ikke svaret på den komplekse problemstilling men giver nogle bud på attraktioner, der forholder sig til menneskets eksistens, klima, naturens kræfter og den energi, vi forbruger.

Økolariet i Vejle (Østjylland)
Økolariet er et spændende viden- og oplevelsescenter med fokus på bæredygtighed. Her er det muligt for både børn og voksne, gennem udstillinger og aktiviteter, at blive klogere på vores klode. Temaerne i udstillingerne kan være natur, miljø, energi, klima, kost og sundhed – meget relevante emner for nutidens menneske. 

Energimuseet ved Bjerringbro (Midtjylland)
I Energimuseet, som ligger i naturskønne omgivelser ved Bjerringbro mellem Viborg og Århus, kan man lære mere om energi, fremtidens energiløsninger og den grønne omstilling. Energimuseet har udstillinger og aktiviteter, som er interessante og lærerige for små og store og for både pilfingre og de nysgerrige. Der findes såvel indendørs som udendørs udstillinger, legepladser for de små og masser af områder, hvor man kan slappe af.

Kystcentret i Thyborøn (Vestjylland)
Beliggende mellem hav og fjord er Kystcentret i Thyborøn meget tæt på naturens kræfter – og netop naturen er, hvad oplevelsescentret især formidler. Hos Kystcentret gælder en billet i hele 7 dage, så der er rig mulighed for at kaste sig over de mange forskelligartede oplevelser. Heraf kan nævnes Vesterhavets kræfter, revlehulssimulator, krybdyr Zoo, original bunker fra 2. Verdenskrig, maritim sansesti og kreative værksteder.

Universe i Nordborg (Sønderjylland)
Endnu et familievenligt oplevelsescenter finder du med Universe i Nordborg på Als. Her kan hele familien muntre sig og lære mere om naturvidenskab, teknologi og iværksætteri gennem et væld af oplevelser. Du kan blive skuespiller for en dag, opleve lyn-generatoren, blive brobygger, grave med en gravko, lege med vandmøllehjulet, prøve labyrintspillet, udforske virtuelle verdener og eksperimentere med mange andre ting.

Klimatoriet i Lemvig (Vestjylland)
I Lemvig er de i gang med at bygge et klimatorium. Når det står færdigt, vil det på Klimatoriet blive muligt at opleve og følge klimaet på nært hold i en udstilling. Forskning og mødet med de deltagende virksomheder vil blive formidlet og udgøre Klimatoriets bud på løsninger af klimaudfordringerne, hvilket vil tiltrække klimaturister og andre interesserede. Samtidig vil stedets faciliteter kunne benyttes af lokalsamfundet, ligesom skoler vil blive en del af læringsmiljøet.

Naturkraft i Ringkøbing (Vestjylland)
I 2020 er det planen, at Naturkraft åbner dørene for alle, der er interesseret i natur og naturens kræfter. Naturkraft bliver et sted for udfoldelse, fordybelse og helhedsoplevelser, både i forhold til den lokale natur men også med et globalt perspektiv. Menneskets samspil med naturen bliver et omdrejningspunkt og klimaforandringer bliver et af de mange fænomener, du kan udforske og blive klogere på. Glæd dig til, du snart kan opleve denne 30.000 m2 store oplevelsespark.   

Experimentarium i København (Sjælland)
Experimentarium har eksisteret siden 1991 og har etableret sig som hele Danmarks science center. I Experimentarium kan du udforske verden gennem naturvidenskab og teknologi, og der er oplevelser og udstillinger for enhver smag. Vær med, når udstillingspiloter demonstrerer ildens natur, livredning, udfører dissektioner eller giver information om drivhusgassen CO2 og klimaet.

Læs også