Photographer: © Bang Clemme Film & Openhouse

Jellingstenene: Oplev Danmarks dåbsattest

Mange betragter Jellingstenene som ’Danmarks dåbsattest’ og første tegn på landets overgang fra den hedenske vikingetid til kristendommen. De tonstunge runesten hører blandt Danmarks mest besøgte monumenter og vidner om vikingetidens måske vigtigste bedrifter.

Besøg en del af UNESCO's Verdensarvsliste og oplev stenene, der blev rejst af Danmarks tidligste konger for mere end 1.000 år siden.

 

Den store Jellingsten

Harald Blåtand var søn af Gorm den Gamle og Thyre og lod stenen rejse til minde om sine forældre. På stenen indgraverede kongen den ene side med beretningen om foreningen af Danmark og Norge samt hans kristning af danskerne. Den anden side blev udsmykket af et fabeldyr, mens den tredje og sidste side skildrede en sejrende eller korsfæstet Kristus alt efter tolkning.

Bortset fra et par justeringer i tidens løb formoder man, at den store Jellingsten har stået stort set samme sted, siden den blev opført i 965. Stenen vejer omkring 10 ton og måler 2,5 meter i højde, hvilket nok også har forhindret eventuelle flytninger. På grund af slitage fra miljøet og risiko for hærværk besluttede man i 2011 at bygge beskyttende temperaturstyrede glashuse omkring begge Jellingsten. Særligt brugen af fossile brændstoffer har betydet, at slitagen fra de sidste 100 år vurderes til at svare til halvdelen af, hvad det har været i alt de sidste 1.000 år.

 

 

 

 

Den lille Jellingsten

Gorm den Gamle rejste den første og mindste Jellingsten til minde om sin afdøde hustru Thyre. Det er den ældste af de to Jellingsten og blev formentlig rejst i 950. Stenen bærer de ældste ord fra en dansk konge og er første gang ordet ’Danmark’ nævnes indenfor dansk landegrænse.

Modsat den store Jellingsten, har Gorms sten været flyttet en del gange. I 1627 lå den ved kirkedøren som bænk for kirkegående, og først i 1639 blev den flyttet hen til Harald Blåtands Jellingsten.

Læs også