Photographer: © Niclas Jessen

Hvad er UV-stråling? Beskyt dig mod solens stråler

Vi har brug for små mængder af UV-lys, fordi det hjælper vores krop med at producere D-vitamin, som er vigtigt for vores knogler og immunsystem. Men for meget sol og overeksponering for UV-lys kan være yderst skadeligt for vores hud og øjne.

Er din hud rød og øm efter en dag i solen, skal du give den en pause, så den kan hele. Skygge, en langærmet trøje og godt med solcreme er de bedste midler mod en solskoldet hud, der gør ondt.

 

Hvad er UV-indeks

UV-indekset måler styrken af solens skadelige ultraviolette (UV) stråler på et givet tidspunkt. Det bruges til at vurdere risikoen for solskoldning og hudskader forårsaget af UV-stråler. UV-indekset måles på en skala fra 0 til højere tal. Jo højere tallet er, jo stærkere er UV-strålerne. Her er en simpel guide til at forstå UV-indekset:

  • Lav risiko (UV-indeks 0-2): Beskyttelse er normalt ikke nødvendig, medmindre du er i sneområder eller ved vand, hvor UV-strålerne kan reflekteres og forstærkes.
  • Moderat risiko (UV-indeks 3-5): Solbeskyttelse anbefales, især når solen er stærkest omkring middagstid. Brug solcreme, dæk dig til med tøj og brug solbriller og hat.
  • Høj risiko (UV-indeks 6-7): Solbeskyttelse er meget vigtig. Undgå længerevarende ophold i solen, især midt på dagen. Brug solcreme med høj solbeskyttelsesfaktor (SPF), dæk dig til og søg skygge.
  • Meget høj risiko (UV-indeks 8-10): Solbeskyttelse er afgørende. Undgå solen midt på dagen, brug beskyttende tøj og solbriller, og anvend solcreme med høj SPF. Søg skygge, når det er muligt.
  • Ekstrem risiko (UV-indeks 11+): Solbeskyttelse er afgørende. Undgå solen midt på dagen, søg skygge og dæk dig til med beskyttende tøj. Brug solcreme med meget høj SPF og solbriller for at beskytte dig mod skadelige UV-stråler.

 

Hvad er UV-stråling?

Det er primært to typer UV-stråler, som man skal tænke på: UVA og UVB. UVA-stråler er længere og kan trænge dybt ned i huden. De er til stede året rundt og kan passere gennem både ozonlaget og skyer. UVA-strålerne påvirker også hudens aldring og øger risikoen for hudkræft.

Derfor er det vigtigt at beskytte os mod for meget sol og UV-lys. Solcreme med SPF 30 beskytter mod både UVA og UVB. Påfør det regelmæssigt, dæk dig til med tøj, brug solbriller med UV-beskyttelse og søg skygge i de mest intense soltimer. Dette vil hjælpe med at reducere risikoen for solskader og beskytte vores hud og øjne.

 

Hvornår er man mest udsat for UV-stråler?

Solens UVB-stråler er mest intense omkring middagstid, hvor den faktisk kan være op til 150 gange stærkere end om morgenen. Det anbefales generelt at undgå for meget solbadning og undgå at være i solen mellem kl. 11.00 og 15.00.

UV-intensiteten varierer afhængigt af årstiden og er generelt højere om sommeren sammenlignet med vinteren. Risikoen for UV-stråling ændrer sig i takt med dette. Skader forårsaget af for meget sol og UVB-stråler er hyppigere om sommeren. UVA-stråler udgør en mere konstant risiko året rundt, og derfor er det vigtigt at beskytte huden mod UVA-stråler, selv ved kortvarige ophold i solen.

Jo tættere du er på ækvator, desto højere er intensiteten af UV-lys generelt og andelen af UVB-stråler. Derimod er andelen af UVA-stråler ensartet over hele verden. Når du er tæt på ækvator, har solstrålerne kortere afstand til Jordens overflade, hvilket betyder, at mindre UV-lys filtreres væk. Det er derfor afgørende at bruge solcreme med høj solbeskyttelsesfaktor, når du tager på ferie i disse områder og sørge for at genanvende solcremen flere gange om dagen.

Selvom skyer har en vis effekt på intensiteten af solens stråler, bør du stadig beskytte dig selv på overskyede dage. Solens UV-lys kan stadig nå din hud, selv når solen ikke er synlig, og derfor er det vigtigt at bruge solcreme og tage de nødvendige forholdsregler.

Læs også