Photographer: © EHRENBERG Kommunikation - www.ehrenbergsoerensen.dk

Historiecenter Dybbøl Banke: Slaget ved Dybbøl Mølle

Rejs tilbage til 1864 som soldat i skanserækken på Historiecenter Dybbøl Banke. Oplev krigen fra skyttegravene og hør kanonernes smæld under stormen på skansen, udforsk soldaterlejren og mød heltene, som holdt stand på hjemmefronten.

Tag familien med til en spændende dag med kanonaffyringer, kuglestøbning og pandekager i ly af Danmarks mest berømte slagmark.

 

Historiecenter Dybbøl Banke

Takket være breve og dagbøger bevaret fra både danske og preussiske soldater kan man i Historiecenter Dybbøl Banke danne sig et livligt billede af livet i 1864. Her fortæller soldater i uniformer om dagligdagen på skanserne og affyrer kanoner mod de tyske forposter.

Som gæst kan man selv prøve kræfter med arbejdet som dansk soldat. Hop i en af de flotte autentiske uniformer, hjælp smeden med at støbe kugler til forladergeværerne og nedkæmp de preussiske styrker når de stormer de danske stillinger.

I soldaterbyen kan familien hæve moralen med madpakken eller en af de lækre hjemmebagte pandekager fra madboden. Besøger man Historiecenter Dybbøl Banke under ’1862-dage’ kan man både opleve og tage del i rekonstrueringen af kampen om Als som soldat eller civilist.

 

 

Historien om krigen i 1864

I februar 1864 indleder Preussen og Østrig krig mod Danmark som resultat af uenigheden om Slesvig og Holstens tilknytning til Det Tyske Forbund og Danmark. Den 7. april når de preussiske og østrigske styrker skanserne ved Dybbøl.

Den danske front er kun 2 km lang med løbegrave og enkelte fælder på slagmarken, hvilket skal vise sig ikke at være et problem for den invaderende hær, der erobrer Dybbølstillingen d. 18. april. I timerne inden erobringen var Dybbøl offer for tunge bombarderinger, der kostede 379 danske liv, 1.250 sårede, 646 savnede. Mange der overlevede slaget måtte senere lade livet som krigsfanger under preussernes ubarmhjertige vilkår.

Læs også