Hærvejscykelruten - fra Padborg til Frederikshavn

Hærvejscykelruten er en 450 km lang rute, der går fra Padborg til Frederikshavn. Ruten blev indviet i 1989 og er dermed Danmarks første officielle nationale cykelrute.

Hærvejscykelruten er anlagt sådan, at den, ligesom de øvrige nationale ruter, primært går ad mindre veje. Det drejer sig mest om asfalterede veje, men Hærvejen er den af de nationale ruter, som har flest veje med grusbelægning. I sin fulde længe er ruten da også bedst egnet for cykler med dæk af en vis bredde.

En historisk og naturskøn rute
Hærvejen giver mulighed for at komme tæt på historien, naturen og hinanden. Start fx turen i Frøslevlejren, som blev bygget i 1944 som tysk fangelejr for bl.a. danske modstandsfolk, og bliv klogere på en af de bedst bevarede fangelejre i Vesteuropa. Se Frøslevlejrens Museum og en række andre udstillinger. Længere nordpå går ruten over flere historiske broer, forbi gamle møller og gravområder til Vojens, hvor der er mulighed for at handle og blive opdateret på byens attraktioner, og videre mod naturskønne områder som Stursbøl Plantage og Oksenvad Hede.

Søbad og Askov Højskole
Ved Jels kunne det være en idé med en badetur i Jels Søbad, inden du passerer Kongeåens smukke natur. Dernæst venter Askov, som især er kendt for sin traditionsrige højskole, grundlagt i 1865, inden du rammer Vejen med alle dets handlemuligheder og evt. et smut på café eller et besøg på Vejen KunstmuseumI Bække, mellem Vejen og Vorbasse, finder du Hærvejsporten, som er en udstilling om Hærvejen, hvor man kan få indblik i Hærvejens forløb og livet langs den.

Danmarks dåbsattest
Turen går videre mod Kongernes Jelling, som emmer af historie og gør et stop nødvendigt. Jelling-monumenterne, som består af to høje, kirken og den lille og den store runesten, er på UNESCOs Verdensarvsliste. Langs ruten kommer man desuden til Givskud, som især er kendt for sin ZooStrækningen op mod Viborg og forbi Silkeborg byder på et varieret landskab gennem heder, moser og forbi nogle af Danmarks reneste søer og videre imod Hald Sø og Dollerup Bakkersom er et stort, fredet og meget varieret naturområde.

Fra Viborg til Aalborg
På strækningen mellem Viborg og Aalborg cykler du mellem vikingetiden, middelalderen og nutiden. Oplev VerdenskortetHobro, som er en skøn handelsby; Fyrkatder er en meget velbevaret Vikingeborg fra år 980 og Rold Skov, der er en af Danmarks største skove. I Aalborg kører du ind i Danmarks fjerdestørste by – en by rig på kulturliv og flotte bygninger, som eksempelvis Musikkens Hus og Utzon Center, grønne områder og historiske sites som fx Lindholm Højesom er en vikingegravplads lidt nord for byen. Det er også muligt at få sig en dukkert i havnebadet ved Aalborg Havnefront eller besøge Aalborg Zoo, en anden af områdets store attraktioner.

Jyske Ås og Frederikshavn
Hærvejsruten op mod Frederikshavn, gennem Dronninglund og forbi Dronninglund Slot, er til slut præget af højderyggen Jyske Ås med et delvist skovklædt, bakket højland med meget afvekslende natur. Længere mod nord venter Bangsbo-området, hvor der er mange muligheder for ophold og oplevelser. Og i Frederikshavn må du ikke snyde dig selv for udsigtsplatformen på Pikkerbakken, hvor der er en fornem udsigt over byen, Ålbæk bugt og helt til Skagen og Læsø i klart vejr.

Læs mere
Find flere informationer om Hærvejen og inspiration til din cykelferie langs ruten på: https://www.haervej.dk/haervej/haervejen  

Læs også om, hvordan du bedst forbereder dig til en Hærvejstur på: https://www.haervej.dk/haervej/foer-turen

Find de nationale cykelruter på Vejdirektoratets hjemmeside https://trafikkort.vejdirektoratet.dk/index.html?usertype=3

Læs også