Photographer: © Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Gråsten Slot: Besøg Sønderjyllands perle

Gråsten Slot blev opført i 1759 som det tredje i rækken. I dag er slottet sommerresidens for den kongelige familie, og særligt dronning Ingrid nød at tilbringe tid på slottet, hvilket også afspejles i den store slotshave med farverige rosen- og staudebede.

Besøg Sønderjyllands perle ikke langt fra den tyske grænse.

 

Det smukke Gråsten Slot

Livet som slotsejer i Gråsten var mildest talt plaget af ulykker. Efter den tredje slotsbrand i 1757, hvor kun lotskirken og 2 pavilloner undgik flammerne, måtte Hertug Frederik Christian 1. se sig tvunget til at genopbygge slottet på ny. Heldigvis skulle uheldet vise sig at løbe op, og slottet står stadig i dag. Gråsten Slot er opført i rokokostil med kalkhvide mure og sorte teglsten efter tegninger af arkitekt Johann Gottfried Rosenberg.

Gråsten Slot blev i 1935 overdraget til daværende kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid. Den senere dronning Ingrid skulle vise sig at blive særdeles glad for det smukke slot, og hun brugte meget tid på at pleje og udvikle grundens have de næste generationer.

 

Slotskirken blev indviet i 1702 og har siden stået som en tidstypisk barokkirke. Det er den eneste del af slottet, der er åben for offentligheden året rundt, og det er også den eneste del, der er bevaret fra slotsbranden i 1757.

Omkring 1840 gæstede H.C. Andersen Gråsten Slot. Under sit ophold skrev han "Den lille pige med svovlstikkerne" færdig, og det siges, at han gjorde det under den "tveede eg", som stadig står ved karpedammen i slotshaven.

 

Dronning Ingrids elskede have

Gråsten Slot er måske mest kendt for sin smukke have, der oprindelig blev anlagt som et symmetrisk barokanlæg af familien Ahlefeldt i 1700-tallet. Slotsparken er takket være dronning Ingrid, udsmykket med store farvestrålende staude- og rosenbede, som væver sig langs havens mange korridorer og plæner.

Læs også