Gisselfeld: Besøg det eventyrlige kloster
Det snart 600 år gamle gods er en af Danmarks største og bedst vedligeholdte borge. Med voldgrav, parkanlæg og damme, der har inspireret en af tidens største forfattere, er Gisselfeld Kloster en spændende oplevelse for hele familien.
Besøg det 4.000 hektar store gods året rundt og oplev den fortryllende slotsstemning i det prægtige anlæg.
Gisselfeld Kloster
Gisselfeld har sin oprindelse helt tilbage i slutningen af 14. århundrede, mens den nuværende udgave blev opført af Peder Oxe til Nielstrup omkring 1547 efter borgerkrigens afslutning knap ti år tidligere. De hektiske tider afspejlede sig også i byggeriet med tykke borgmure, voldgrave, hvælvede kældere og hemmelige gange.
I 1700-tallet blev Gisselfeld tildelt en stiftelse som kloster for Gisselfeld Adelige Jomfrukloster i Sjælland. På trods af navnet var Gisselfeld ikke et kloster i traditionel forstand, og i modsætning til munke- og nonneklostre, var godset oprindeligt ment som et boligfællesskab for adelige ugifte døtre. Dengang var det udelukket, at man som adelig kvinde lod sig gifte med nogen fra laver rangklasse, og mange valgte derfor et ophold på de såkaldte jomfru- eller frøkenklostre.
Haven der inspirerede eventyret om ”Den grimme ælling”
I 1851 sendte verdensudstillingen i London enorme bølger af inspiration gennem Europa. 'The Great Exhibition', som den blev kaldt, var den første af sin slags og bestod af rummelige gallerier med forbløffende opfindelser, kunst og samleobjekter, som gav hele verden en opkvikkende smag på fremtiden. Udstillingen blev afholdt i en spektakulær bygning af glas og jern, også kendt som Crystal Palace, der i sig selv næsten var besøget værd.
Størstedelen af Gisselfeld parkanlæg blev tegnet og anlagt i 1800-tallet med tidens fornemmeste botanik. Det blev også hjem Gisselfelds nye orangeri og væksthus i 1876, der tydeligt lånte sit design fra Crystal Palace. Men modsat krystalpaladsets eksotiske vidundere og seværdigheder kunne besøgende i Paradehuset i stedet opleve en oase af sjældne blomster og planter. I dag er Paradehuset stadig i brug som væksthus for Gisselfelds plantesamling. I glashusets vestfløj kan gæster også nyde en kop te i den smukke tesalon “Nattergalen”.
Særligt én gæst var især betaget af slotsparkens smukke kroge og eksotiske planter. Under et ophold på Gisselfeld skrev H.C. Andersen meget af det, der skulle blive til hans nok mest berømte eventyr, ” Den grimme ælling”. I eventyret følger man en svaneunge, der klækkes i en andegård ved en herregård som Gisselfeld.