Gilleleje guide

Sjællands nordligste by oser af charme, hvilket især skyldes at man har formået at bevare meget af det gamle fiskerlejes små stræder og gamle stråtagshuse. Få hjælp til at planlægge din tur til Nordsjælland ved at lade dig inspirere af nedenstående artikel.

I modsætning til mange andre sjællandske kystbyer, er der gang i Gilleleje hele året - også uden for turistsæsonen. Læg vejen forbi den kreative by og dens omkringliggende seværdigheder for at få én på opleveren.

Hvorfor Gilleleje?

Byen blev sidste år kåret til Danmarks mest kreative by, hvilket indebærer, at byen forstår sig på, hvorledes man på mest kreative vis tiltrækker turister samt udvikler byen. I Gilleleje går erhvervsliv og kultur hånd i hånd, og dette kan mærkes – også tilbage i 2015 udmærkede byen sig ved at blive nummer 1 ud af 32 byer i hele Danmark, da byerne flere gange i løbet af sommeren, blev udsat for mystery-shopping. Restauranter, turistinformation og øvrige butikker var med i undersøgelsen, hvor Gilleleje sammenlagt klarede sig med bravour.  

I den kystnære by kan I mærke en ægte maritim stemning, der sættes af Gillelejes store lystbådehavn samt aktive fiskerihavn. Her dufter man frisk fisk og havvand. Gilleleje er en livlig turist-, handels- og fiskerby med årligt tilbagevendende folkefester og arrangementer, hvor alle er velkomne.

Området har også et væld af børnevenlige og lækre sandstrande, der gør sig særligt attraktive i det danske sommervejr, men som bestemt også kan være en gåtur værd i den mere blæsende og kolde efterår- og vinterperiode. Helt tæt på ligger Strandbakkerne, og lidt længere væk finder I Smidstrup strand og Tinkerup - der er som sagt masser af strande i området, så tag på opdagelse.

Få også en tur med Nordsjællands Veterantog, der fløjter afgang fra nærtliggende Græsted. Damplokomotivet tager jer med på en autentisk tur i hyggelige omgivelser. Helt særlig bliver oplevelsen, hvis man hopper på toget ved juletid. Der sættes for alvor fut i julestemningen når toget tøffer gennem vinterlandskabet i familiens selskab.   

 

Dagsudflugter

Med Gillelejes nordlige placering udgør byen en perfekt base for at tage på slots-safari. Kongefamilien har i århundreder fundet sig godt til rette i området, hvor Kronborg-, Frederiksborg- og Fredensborg Slot udgør de mest kendte, men ikke desto mindre er Jægerspris- og Selsø Slot samt slotsruinerne i området også et besøg værd. Shakespeare udødeliggjorde Kronborg Slot da han forfattede stedet som Hamlets hjem, og slottet er nu udnævnt til UNESCO verdensarv. Frederiksborg Slot bærer også på en flot titel, nemlig Nordens største renæssanceslot og er helt genialt placeret midt i Slotssøen i Hillerød. Slottet huser Det Nationalhistoriske Museum som gemmer på 500 års danmarkshistorie. Fredensborg Slot har formået at blive Dronningens mest benyttede residens og har ydermere dannet ramme om flere store begivenheder.

Lad din indre royalist se dagens lys – planlæg din slotsrute for at gå på opdagelse blandt de mange fantastiske slotte. Hvert slot er distinkt og bør undersøges både tæt på og langt fra.

Tag også en tur ud forbi oplevelsesattraktionen Esrum Kloster og Møllegård, der byder på diverse events, aktiviteter og madoplevelser. Som faste begivenheder er der Ølfestival, Høstfestival, skoleferieaktiviteter og vores personlige favorit; julemarked. Når årets mest stemningsfulde tid sætter ind, liver Esrum Kloster ekstra op. Find en særlig ting til under træet, til bordet eller til værtinden – og kom for alvor i julestemning.  

Et andet yderst populært udflugtsmål er Louisiana, som ligger ca. en halv times kørsel fra Gilleleje. Er I til moderne kunst er museet et absolut must see! Stedet byder ikke blot på nutidskunst, men er et sammenspil mellem kunst, arkitektur og landskab. Museets placering i sig selv er gudeskøn og et besøg værd.

Den Danske Riviera på to hjul

Stadig flere og flere danskere griber jernhesten, og selvom der længe har været tradition for at cykle rundt i storbyerne, besøger danskerne nu i højere grad også diverse attraktioner og steder på deres cykler.

I har også muligheden for at opleve mange hyggelige byer langs den nordsjællandske kyst, som I ellers ikke ville få set, hvis I vælger at tage cyklen på nordkystruten. Den Danske Riviera er en malerisk fornøjelse og strækker sig fra Sejerø-bugten til Øresund, hvorfor der er rig mulighed for at gøre masser af stop undervejs for at nyde de unikke og charmerende havnebyer, som for eksempel Gilleleje, og alt hvad de hver især har at byde på.

 

Lad guiden føre dig til Gilleleje og oplev én af Danmarks bedste værtskabsbyer

Læs også