Kom tæt på kongefamiliens idylliske palads

Fredensborg Slot danner baggrund for Kongehusets helt store begivenheder. Slottet er hjem for dronningen i både forår og efterår, mens størstedelen af slotshaven er åben for publikum hele året.

De smukke bygninger i den nordiske barokstil har givet slottet tilnavnet Danmarks Versailles, og det har i de sidste 300 år blomstret frem som et af Danmarks smukkeste kongelige slotte.

Besøg Fredensborg Slot og Slotshave, kongefamiliens idylliske fristed i Nordsjælland.

 

Fra eremitage til kongeslot

Døbt i fredens navn efter krigens afslutning i 1722 blev Fredensborg bygget som sommerresidens for Frederik 4. to år senere. Arkitekturen var hovedsageligt nordisk barokstil med de karakteristiske dekorative søjler, stærkt svungne former og fremtrædende indfatninger om vinduer og døre.

Med årene fik slottet flere tilbygninger og udvidelser af Christian 6., Frederik 5. og dronning Juliane Marie, som forvandlede Fredensborg fra en mindre eremitage til et anseeligt slot med kirke, haveanlæg og kancellihus.

I dag er Fredensborg Slot dronningens mest benyttede slot med residens i tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret. Selve slottet fungerer også som baggrund for statsbesøg, royale fødselsdage, jubilæer, bryllupper og konfirmationer.

 

 

Fredensborgs smukke barokhave

Fredensborg Slotshave har været privat oase for kongefamilien i flere århundreder, og det kræver ikke meget fantasi at forestille sig tidens konger og dronninger spadsere aftentimerne væk mellem havens mange skønne alleer. Selvom slotshaven oprindeligt blev anlagt med slottet, var det først i 1760, at den skulle få sin første udbygning med et omfangsrigt barokanlæg, der inkluderede træ-alleer, terrasser og faconklippede træer og buske.

Med de stramme linjer, akser og perfekte symmetri var barokhaven en demonstration af kulturens kontrol over naturen. Det var specielt imponerende, og en utrolig bedrift af havearkitekt Johan Krieger, på grund af det særligt vanskelige terræn i Fredensborg. På trods af senere omlægninger og nedrivninger, kan det originale anlæg opleves i dag takket være omfattende restaureringer i 2013.

 

Slotshavens åbningstider

Størstedelen af haveanlægget er åbent for publikum året rundt. Her kan man tage en tur gennem snoede stier mellem de rektangulære parterrer, mægtige skovpartier og store græsplæner.

Den Reserverede Have er kongefamiliens private fristed og er åben for besøgende i juli måned. Haven indeholder urtehaven, orangeriet samt rosen-, og staudehaven.

Læs også