Foto: Vlada Karpovich

Få en rolig søvn med en tyngdedyne

Har du problemer med at sove? Det kan være, du vågner flere gange i løbet af en nat, eller at du ganske enkelt har svært ved at falde i søvn. Det kan det være mange årsager til. Tankemylder er en af dem – måske der er noget, der trykker lidt i hverdagen, som du ligger og tænker over om aftenen? Det kan være drænende, hvis man ikke får sin nattesøvn, så det er med at finde ud af, hvad det er, der er med til at udløse det, så du kan undgå det i fremtiden.

For nogle er det ikke kun tanker, der fylder. Sansestimuli kan fylde rigtig meget for mange mennesker og gøre det svært at koncentrere sig om at kunne få ordentlig søvn. Der findes tyngdedyner til både børn og voksne, som kan vise sig at være en del af løsningen på det problem. Tyngdedyner er med til at få dig til at slappe af og får dig til at føle, at du næsten får et stort, tungt kram. Det får kroppen til at skrue ned for tempoet og lader dig komme ned i gear.

 

Hvordan finder man den rette dyne?

En af tingene, der skal kigges på, når man finder en tyngdedyne, er den faktiske vægt. Det er grundlæggende afhængigt af kropsvægt. Det nytter ikke noget, at du finder en dyne, der er for tung, da det kan føles ubehageligt eller være med til ligefrem at trykke så meget på kroppen, at det gør dig mindre afslappet. Samtidig skal den heller ikke være for let – det er vigtigt, at den giver den komfort, du er på udkig efter.

En start kan være at finde en dyne, der vejer omkring 10 – 15 % af din kropsvægt. Det er i udgangspunktet bare en tommelfingerregel, men så har du noget at gå efter, og du kan finde ud af, om du eventuelt med tiden har brug for at justere enten op eller ned. Det gør det forhåbentlig nemmere for dig at finde det, der passer dig bedst i det lange løb.

 

Hvem kan bruge tyngdedyner?

Tyngdedyner har tidligere primært været brugt til børn med ADHD eller autisme, som har brug for en sansestimulerende dyne, der giver den ro, der er nødvendig. Det er dog ikke kun netop den målgruppe, der kan have gavn af en sådan dyne. Det er blevet mere og mere udbredt, at også voksne kan bruge dynerne, der naturligvis er tilpasset i størrelse og vægt til voksne mennesker.

Samtidig er det vigtigt at huske på, at tyngdedyner ikke kun retter sig til mennesker, der har forskellige diagnoser. Det kan lige så godt være dig, der ikke har en diagnose, men alligevel af forskellige årsager har problemer med at falde i søvn og få den ro, der skal til, for at du kan fungere ordentligt i hverdagen. Det bliver langsomt mere og mere udbredt, og de fleste fortæller om, at det har været en god investering.

 

Hvorfor er søvnen så vigtig?

Hvad er det egentlig ved søvnen, der er så vigtigt? Du kender formentlig godt de dage, hvor du vågner og bare ikke har lyst til at lave noget særligt. Du er ikke specielt oplagt til din arbejdsdag eller til at være social. Måske det har noget at gøre med, at du har sovet dårligt? Mennesker bliver enormt påvirkede af den mængde af søvn, de har fået, og det er måske noget, du selv kan nikke genkendende til.

Mennesket er generelt udsat for flere risici for sygdom eller manglende overskud, når det mangler energi, og den energi fås bedst ved netop at få sin nattesøvn. Derfor kan du altså investere i mere energi i hverdagen ved at prøve forskellige tiltag til at få en nat med færre afbrydelser, og hvor du hurtigere falder i søvn.

 

Andre råd til bedre søvn

En tyngdedyne er naturligvis ikke magisk, og det kan ikke garanteres, at du automatisk får bedre søvn. Der er også andre tiltag, du selv kan sørge for, som gør, at du får en bedre nattesøvn. En del af dem kender du måske allerede, men det er alligevel værd at tænke igennem, om du egentlig prøver at gøre noget for dig selv i hverdagen.

En af de ting, der er vigtige, er, at du ikke ligger med en tændt skærm lige op til sengetid. Det gælder både fjernsynet, computeren, men i særdeleshed også din telefon, som du måske har for vane at ligge og kigge på i lang tid, før du lægger dig til at sove. Skærmens lys og de mange inputs, der kommer fra den, er med til at gøre det svært for hjernen helt at finde ro. Du kan med fordel lægge den fra dig en times tid, før du planlægger at gå i seng og i stedet hygge dig med for eksempel en bog.

Læs også