Dét sker der i Aalborg - 20 bedste oplevelser i og nær Aalborg

Onsdag 9. januar 2019 havnede Aalborg på New York Times liste over steder i verden man skal besøge i 2019 – og endda på en 8. plads! Hos Discover Denmark er vi også meget begejstrede for byen og giver her vores bud på en liste med 20 seværdigheder, aktiviteter og begivenheder, man er nødt til at opleve når man er i Aalborg.

1. Utzon Center

Som navnet antyder er Utzon Center designet af den kendte arkitekt Jørn Utzon. Det fungerer som et eksperimenterende kultur- og videnscenter, hvor arkitektur, design og kunst samt formidling går op i en højere enhed.

Ud over skiftende udstillinger rummer huset også den smukke Spidsgatterbåd, der blev tegnet af Jørn Utzons far, Aage Utzon. Det Obelske Auditorium på 1. sal med udsigt over Limfjorden er storslået både til møder og selskaber, og biblioteket er en arkitektonisk perle i sig selv.

2. Musikkens hus

Musikkens Hus ligger ved havnefronten med udsigt over Limfjorden. Bygningen består af mere end 20.000 m² fordelt på ni plan med bl.a. fire koncertsale, fem scener samt en fremragende restaurant, hvor den nordjyske og anerkendte stjernekok Mikael Kopp Christensen fungerer som stedets restauratør. Derudover finder man en spændende foyer samt undervisnings- og administrationsfaciliteter.

Man har her forsøgt at designe et koncerthus med akustik på internationalt niveau, og vil du gerne have en oplevelse ud over den sædvanlige, vil selv vante koncertgængere kunne hente noget her. Du kan se kalenderen og booke billetter til et show her. Alternativt kan man vælge en af stedets seks rundvisninger, og se hvad der foregår bag kulisserne.

3. Aalborg Street Food Market – The Lighthouse

Hos Aalborg Street Food Market har man samlet 16 forskellige køkkener, der alle leverer autentisk mad med inspiration fra hele verden. Imellem spisestederne kan man finde forskellige barer, som udbyder både kolde og varme drikke. Priserne starter fra 50 kroner og er dermed en overkommelig oplevelse for de fleste. Den gamle møbelfabrik ”Boform” lægger lokaler til, hvilket giver et råt look, samt plads til omkring 600 siddende gæster.

OBS: Sæsonen starter først i foråret 2019

4. Vestre Fjordpark

Vestre Fjordpark er et 165.000 m² stort vandland, der byder på noget for alle der er glade for natur og vandsport. Selvom det er i nær beliggenhed af Aalborg midtby, kan man her finde et skønt åndehul, der byder på spændene legearealer for børn i alle aldre og topmoderne faciliteter overalt. Stedet er delt ind i 6 forskellige områder, og udover vipper, udspringstårn og klatrevæg, byder det også på søsætning af kajakker, store åbne græsarealer til boldspil eller picnic, blomstrende skovbryn og tarzanbaner mv.

Her skal du ikke engang tænke på økonomien eller på åbningstider, for her er gratis adgang og åbent døgnets 24 timer.

5. Kulturbroen i Aalborg

Aalborg har, som Nordens Paris, i 2017 opført sin egen version af Pont des Arts, kærlighedsbroen. Broen blev bygget for at forbinde Aalborg Vest med Nørre Sundby og fungerer som en gå- og cykelbro.

Vælger man at lægge vejen forbi Aalborgs Kulturbro, kan kæresteparrene med fordel følge de mange foregåendes eksempel og medbringe deres egen kærligheds-hængelås. Broen er desuden et spektakulært udsigtspunkt ud over Limfjorden og i modsætning til Limfjordsbroen, er gæsterne på den røde bro helt afskærmet fra trafik.

Kulturbroen ligger desuden i nærheden af Aalborg Street Food – The Lighthouse og Vestre Fjordpark og medvirker til at gøre den gamle skudehavn til en af Danmarks flotteste havnefronter.

6. Nordkraft

Ved Aalborg havn ligger det gamle kraftværk. Her har man skiftet kul-kraft ud med kultur-kraft og det 30.500 m² store areal er delt i to etager, som er spækket med teater, koncerter, kunstudstillinger, biograf, markeder og et stort DGI-Hus mv. Er du til kultur i international verdensklasse, er Nordkraft et absolut must-see, når du besøger Aalborg.

7. Fårup Sommerland

En halv times kørsel fra Aalborg ligger Fårup Sommerland. Har man endnu ikke besøgt sommerlandet midt i skoven, har man en fantastisk oplevelse til gode, og både børn og voksne kan glæde sig over det sjove vandland, de fantastiske forlystelser og formidable spisemuligheder, man har her.

Er man ikke til de overdådige buffetrestauranter, kan man benytte sig af picnic-områderne, hvor der er rig mulighed for at tilberede sin egen medbragte mad på de opsatte grill-steder.

Når man har fået tilfredsstillet sin indre vandhund i det store vandland, kan man prøve de mange, vilde rutsjebaner, se film i 4D-biografen, hoppe højt på trampolinerne eller hygge sig i børnetivoliet.

Man kan næsten ikke nå at se det hele på én dag, hvorfor man netop også har bygget Hotel Fårup, der ligger midt i forlystelsesparken. Her er skovtemaet trukket med helt ind på værelserne, hvor man kan nyde den fantastiske udsigt over parken. En oplevelse for hele familien!

8. Hjelmerstald

Hjelmerstald er en gade i Aalborg der blev anlagt i 1600-tallet, og de fleste af de små huse, der ligger her, er mellem 200-300 år gamle.

Den charmerende gade har fået sit navn, da der her blev indrettet stalde til byens mange heste. Omkring disse stalde byggede man små beboelsesejendomme til byens lavest rangerende borgere, med lokummer og vaskeskure i haverne. Små værksteder, værtshuse og butikker begyndte at skyde op, og selvom levestandarden her var ringe, blev kvarteret tæt befolket med sin helt egen stemning. Senere, da saneringen af Aalborg begyndte, flyttede man de bedst bevarede af de gamle huse til Den Gamle By i Århus, men Hjelmerstald står stadig, som et kraftfuldt historisk minde om, hvad Aalborg engang har været.

Er man historieinteresseret, bør vejen nok lægges forbi Hjelmerstald.

9. Lindholm Høje

Som et andet, helt unikt fortidsminde står Lindholm Høje.

Her har man fundet grav- og bopladser fra den germanske jernalder og vikingetiden med 682 grave og 150 skibssætninger. Er man nysgerrig på, hvordan de nordiske forfædre levede, kan man besøge det tilknyttede museum, der med moderne medieeffekter og arkæologiske fund viser, hvordan man i dette område levede, samt handlede og tog på togt i udlandet.

Dette er national historie på sit højeste, og her kan selv de mest hærdede vikingeinteresserede få en på opleveren.

10. Fjordbyen

Tilbage i 1930’erne supplerede mange af byens fattige deres ydmyge indtægter med fiskeri. En lille fjordby-mentalitet begyndte at formes omkring de små skure, som de fattige fiskere brugte til at opbevare deres garn og fiskegrej i.

I dag er de små skure omdannet til alternative kolonihavehuse, men den gamle mentalitet lever i bedste velgående. Går man en tur på den aalborgensiske havnefront, bør man lægge vejen forbi de selvbyggede huse i Fjordby og opleve stemningen selv.

Fjordbyen har desuden sit eget kulturcenter, hvor man kan få sig en snak og en billig øl.

11. “Guf og Kugler” – Isbod

På Slotsgade 2 i Aalborg finder man Guf og Kugler, der må siges at være en isbod ud over det sædvanlige.

Er man i Aalborg, snyder man sig selv hvis ikke man lægger vejen ind forbi den lille is-butik og prøver deres Isdrøm. Er man til softice, kan man se, om ikke deres bolsjedrys bliver en hurtig favorit og med deres hjemmelavede P-tærter, gourmet-shakes og belgiske vafler, må der siges at være noget for enhver smag.

12. Restaurant Vestre Bådelaug

Overset! Det er måske det bedste ord, for den lille Restaurant Vestre Bådelaug, der i 2013 vandt en pris for at lave Danmarks bedste bøfsandwich.

Man kan mene, at det måske er lidt overdrevet at havne på en liste som denne, blot fordi man har mestret skabelsen af en bøfsandwich, men man ville tage fejl.

Læg turen forbi det lillespisested næste gang du besøger landets 4. største by, og du vil, som så mange andre før dig, overraskes over, at man ikke har hørt noget om denne perle før.

13. Gråbrødrekloster-museet

På en af Aalborgs travleste shopping-gågader, Algade, finder du, ved siden af indgangen til Salling, en fritstående elevator.

Denne vil tage dig ned til Gråbrødrekloster-museets lange underjordiske gange. Her fortælles historien om Gråbrødreklosteret, der lå på nøjagtigt dette sted mellem år 1240 og 1530, samt vikingetidens og middelalderens Aalborg, og historierne bakkes op af ruiner, skeletter og spændende fund fra byen under byen. Tag blot børnene med på denne museumstur, der med garanti ikke vil gå i glemmebogen med det samme.

14. Karolinelund

Karolinelund er en smuk kulturpark i Aalborg Centrum.

I nær beliggenhed til både Nordkraft og Musikkens Hus, finder man her smuk graffiti og streetart, hvilket jævnligt males over med nye malerier, så parken konstant føles ny og spændende, for hver gang man besøger den. Den store plæne tiltrækker på solrige dage den brede Aalborgenser-skare. Skateboardere og rulleskøjteløbere udnytter den flade asfalt, mens fredagsfesterne trækker store, prominente musikere til.

Parken skal helt sikkert besøges, og kan du lægge det på en fredagsfest, slår du to fluer med et smæk.

15. Aalborghus Slot

Ved havnefronten ligger det smukke Aalborghus Slot i naturskønne omgivelser.

Slottet har stået siden 1550’erne, og året rundt kan dets smukke slotspark besøges, og man kan gå ture i de underjordiske gange.

Om sommeren er der desuden åbent for fangehullerne. Disse små rum kan få enhver til at gyse med udsigten til at skulle opholde sig i længere tid i disse små vinduesløse rum, hvor de små, borede lufthuller i den tunge dør ind til fangekælderen, har været den eneste kilde til frisk luft.

OBS: Der er ikke adgang til slottets øvrige bygninger

16. Aalborg Zoo

Aalborg Zoo har åbent 362 dage om året, og med langt over 100 forskellige dyrearter skulle der være noget for enhver smag!

Men hvad adskiller så Aalborg Zoo fra de andre zoologiske haver i Danmark?

Jo, her kan du, som det eneste sted se afrikanske elefanter, Borneo-orangutanger og asiatiske løver og med de mange åbningsdage, kan du her se dyrenes tilpasning til de forskellige årstider og følge med i, hvordan dyreungerne vokser.

Aalborg Zoo ligger kun et kvarter fra byens centrum, og en dag i zoologisk have kan således med lethed slås sammen med andre oplevelser. Den fantastiske dyrehave er klart et besøg værd, når turen går til Aalborg!

17. Kunsten – Museum of Modern Art

Dette smukke museum er som et kunstværk i sig selv, bygget i hvidt marmor og som nærmest vokser ud af det grønne landskab.

Disse smukke bygninger er resultatet af en gennemgående renovering i 2015 og byder i dag på en ny udstillingssal, undervisningslokaler, cafe og butik, samt en totalrenoveret skulpturpark med stor terrasse. Museet står smukkere, end det nogensinde har gjort før i sine godt 47 leveår, og ligger blot 10 minutters gang fra Aalborg banegård.

Kunsten – Museum of Modern Art bør helt sikkert være på enhver moderne kunst-interesserets bucketliste!

18. Hos Isidor Henius

Hos Isidor Helenius er en frokostrestaurant beliggende midt imellem Aalborg Centrum og havnefronten.

Når du besøger stedet, bør du prøve deres fremragende traditionelle smørrebrød eller et af deres friske stjerneskud. Disse bør naturligvis skylles ned med en kold øl og en Aalborg Akvavit.

19. Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Som den eneste by i Danmark, har Aalborg en samlet udstilling om totalforsvaret og besættelsen.

Er du bare lidt forsvars - eller historieinteresseret, er netop dette museum et sted du bliver nødt til at svinge ind forbi, når du besøger Aalborg!

Udstillingen byder blandt andet på materiale og udrustning fra de sidste 200 år, kampvogne, kanoner, hjulkøretøjer og lettere våben. Flyvevåbnet har udstillet 6 forskellige jagerfly, samt meget af flyvevåbnets øvrige materiel.

Besættelsestiden har sin egen udstilling, hvori man viser Aalborg som en garnisonsby. Her har man desuden en samling af ordner og medaljer fra 14 forskellige lande.

Her er noget for enhver smag og materiel nok til at kunne underholde selv den største børneflok. 

20. Aalborg Spritfabrikker (Cloud City, Harbour Gate)

Den gamle, smukke spritfabrik, hvor der engang blev produceret ekstreme mængder af den verdenskendte Aalborg Akvavit, bliver i disse dage omdannet til Cloud City.

En 30 meter høj kunstinstallation i glas, med 68 folierede skyer skabt af den argentiske kunstner Tomás Saracenos. Dette bliver så omfangsrigt, at man vil kunne se de store glasskyer under indflyvningen til Aalborg Lufthavn, og bliver uden tvivl et internationalt trækplaster med dets kunst, kultur, gastronomi og arkitektur.

Her vil man bygge et nyt Street Food-marked, et hotel, det nye Art Center MonAA, et mikrodestilleri, en chokoladefabrik og en masse nye privatboliger. Endvidere er der snak om at rykke Aalborg Teater væk fra midtbyen, og stille det op midt i Cloud City.

Harbour Gate består af to spektakulære bygninger, der tilsammen udgør en sammenhængende arkitektonisk form, og skaber en dramatisk ankomst til Cloud City. I midten vil en stor port lede fra kajkanten og ind til det byrum, der danner rammerne for verdens største kunstværk i glas.

Dette bliver et arkitektonisk mesterværk på internationalt niveau, der skal opleves når man besøger Aalborg!

OBS: Cloud City og Harbour Gate forventes at stå færdig 2021

Læs også