Foto: Peter Leth

Danmarks Jernbanemuseum: Oplev de smukke lokomotiver i Odense

Besøg Danmarks Jernbanemuseum i Odense og mød jernhestene der samlede Danmark og forvandlede langdistancerejsen til en let eftermiddagstur.

Her kan du komme tæt på damplokomotiver, skinnecykler og landets første lyntog, som for alvor satte Danmark på farten og moderniserede infrastrukturen. Museet har åbent året rundt og tilbyder både faste og midlertidige udstillinger.

 

Lokomotiverne der samlede Danmark

Danmarks Jernbanemuseum ligger i et tidligere lokomotivværksted i Odense fra 1954. Her venter et utal af velbevarede vogne og lokomotiver fra forskellige tidsperioder. Træd ind i en af de mange smukke passagervogne og lad fantasien drage dig ud på en idyllisk rejse gennem frodige marklandskaber og urørt skov.

Som noget helt specielt kan du se et af Danmarks mest ikoniske damplokomotiver "Odin". Som landets første lokomotiv fra 1846, var det en afgørende brik i at kickstarte den industrielle revolution i Danmark. Lokomotivet er en køreklar kopi af den originale og resultatet af intet mindre end 14 års hårdt arbejde fra passionerede håndværkere.

 

 

En af de mest populære udstillinger på museet er "Dronningens Jernbane", som er en udstilling af de tog og vogne, der blev brugt af den danske kongefamilie i det 20. århundrede. Her kan man se nogle af de smukkeste og mest velbevarede togvogne i Danmark og lære mere om en unik samling af jernbaneteknologiske højdepunkter fra Frederik VII’s foretrukne transportmiddel.

Langs jernbaneudstillingerne fortælles der også om de barske vilkår jernbanearbejdere måtte se sig til gode med, da de første jernbanespor skulle lægges. Museet har et område dedikeret til netop disse mænd og kvinder og deres arbejdsredskaber gennem tiden. Her kan man se gamle uniformer, værktøj og andre genstande, der blev brugt i arbejdet.

Læs også