Danmarks befrielsesdag

”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette øjeblik meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig”.

Sådan lød det i radioen d. 4. maj 1945, da den tyske værnemagt trak sig, og Danmark var befriet.

Befrielsen blev blandt andet fejret ved, at folk fjernede mørklægningsgardinerne og igen kunne lade lyset skinne ud gennem alle vinduer. Efterfølgende satte mange tændte stearinlys i vinduerne som et symbol på den genvundne frihed. Det gør man stadig mange steder d. 4. maj for at mindes, at Danmark denne aften i 1945 blev befriet fra den nazistiske overmagt. Traditionen med at sætte tændte stearinlys i vinduerne lever således stadig i dag.

Officielt fejes Befrielsen først d. 5. maj, da det var denne dag klokken otte om morgenen, den tyske kapitulation trådte endeligt i kraft.


Bunkermuseer i Jylland

Som levn fra og bevis for besættelsestiden ligger der mange bunkere langs den jyske vestkyst. Bunkerne udgjorde Atlantvolden - det tyske forsvarsanlæg, der skulle beskytte Jylland mod en allieret invasion. Men også inde i landet, gemt væk i skove og blandt klitter, ligger der bunkere.

Her giver vi et overblik over otte bunkermuseer i Jylland – fra Skagen i nord til Billund i syd, og fra Blåvand i vest til Skanderborg i øst.

Bunkermuseum Hanstholm, Museumscenter Hanstholm – Danmarks største bunkermuseum, der breder sig over hele 3000 m2. Oplev rummene, hvordan soldaterne har levet – og få en rundvisning på anlægget.

Bangsbo Fort ved Frederikshavn – Fortet består af et befæstningsanlæg, bygget af den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig og udbygget af det danske søværn under Den Kolde Krig. Området åbner op om sommeren med guidede ture.

Silkeborg Bunker Museum – I området findes 25 bunkere - godt gemt i skoven. Kom helt tæt på en for mange ukendt side i historien om den tyske besættelse af Danmark. Der arrangeres guidede ture.

Skanderborg Frihedsmuseum – Det tyske Luftwaffe byggede deres hovedkvarter ved bredden af Skanderborg sø. I dag er to af de tidligere mandskabsbunkere indrettet til museum. Museets samling inkluderer blandt andet en sjælden tysk Enigma kodemaskine.

Bunkermuseet Hirtshals – Museet er et friluftsmuseum ved Hirtshals Fyr, hvor man har fritlagt 54 bunkere og kanonstillinger, der oprindeligt udgjorde 10. batteri – et af de sværest befæstede bunkeranlæg langs den jyske vestkyst. Museet kan opleves på egen hånd, men vil I ind i de aflåste bunkere, tilbydes guidede rundvisninger.

Tirpitz kanonstillingen i Blåvand – Den gamle kanonstilling ligger som en kolos i sandet og gemmer på historier fra Hitlers enorme bunker-projekt. Indgangen til bunkeren er gennem en underjordisk udstillings-tunnel fra Tirpitz. Gå på opdagelse i den mørke kanonbunker fra Anden Verdenskrig.

Skagen Bunkermuseum – Et bunkermuseum, der fortæller sine historier om Anden Verdenskrig set fra Skagen. Bunkeren fungerede under krigen som sanitetsbunker for de sårede tyske soldater.

 

Der skal gøres opmærksom på, at færdsel i og omkring bunkerne er på eget ansvar.

 

Kilder:
https://videnskab.dk/kultur-samfund/dansk-bunkerguide-ny-service-til-historie-interesserede

Læs også