Foto: Jesper Hertel

Charlottenlund Slot: En oase af charme og skønhed ved Øresund

Det tidligere kongelige sommerslot i lysthaven ved Øresund har været hjem for adskillige medlemmer af den danske kongefamilie. I løbet af sin historie har slottet tjent mange formål, herunder som kongelig residens, kontorhotel og koncertsal.

I dag er Charlottenlund Slot et populært turistmål, og den skønne slotshave holder åben døgnet rundt.

 

Slottets historie

Charlottenlund Slot er opkaldt efter Frederik 4.s datter, Charlotte Amalie, og det var hende, der havde hovedansvaret for indretningen af slottet. Slottet har fungeret som sommerbolig for de danske konger og deres familier i mange år, og det har været vært for mange store fester og begivenheder gennem tiden.

I 1715 overtager kongefamilien lystslottet Gyldenlund, der foræres af Christian 6. til sin søster, Prinsesse Charlotte Amalie. Hun står selv for en total ombygning af slottet, og døber det efter sig selv, Charlottenlund.

I 1749 overtager den danske konge Christian 7. slottet gennemfører en større renovering af bygningen. Han indfører også en række nye traditioner på slottet, herunder jagter og skydninger, som blev populære aktiviteter for de adelige gæster

 

 

I løbet af 1800-tallet bliver slottet mindre og mindre brugt som sommerbolig for de danske konger, og i stedet bliver det benyttet som overnatningssted for udenlandske gæster og som værtslokation for store middage og fester.

I 1906 sælger den danske konge Christian 9. slottet til den danske stat, og det bliver derefter blot benyttet som sommerresidens for de danske kronprinser. Slottet bliver igen renoveret i 1920'erne, og i 1960'erne bliver det omdannet til et konferencecenter. I dag er slottet lukket for offentligheden og kun åbent ved særlige lejligheder, når Riddersalen åbner som koncertsal.

 

Charlottenlund Slotshave

Slotshaven blev anlagt i barokstil, som var en populær stil i 1600- og 1700-tallet. Den gamle lysthave ved Øresund blev senere omlagt til en romantisk landskabshave i engelsk stil, da moden ændrede sig i slutningen af 1800-tallet.

Haven står som en urørt tidslomme og åndehul i storbyen. Her mødes skov og slot og indbyder til sceniske vandreture, afslapning og historie. Midt på plænen vest for slottet står Obelisken til minde om slottets to sidste kongelige beboere, Kong Frederik 8. og Dronning Louise.

Slotshaven er åben året rundt med toiletter til besøgende.

Læs også