Bunkerne langs vestkysten
Har du været på stranden ved den jyske vestkyst eller gået tur ved Vesterhavet, er du sandsynligvis stødt på en bunker i klitterne. Men hvad er disse bygninger et levn fra, og hvordan fungerede de?
Bunkerne på den europæiske vestkyst dannede under 2. Verdenskrig et kystforsvar fra den tyske værnemagts side mod de allierede. Denne række af bunkere kaldte man Atlantvolden og var Hitlers idé om en uigennemtrængelig befæstning langs Atlanterhavet. Bunkerne gik hele vejen fra det nordligste af Norge til grænsen mellem de sydlige lande Frankrig og Spanien.
I Danmark var bunkerne hovedsageligt placeret på den jyske vestkyst. Atlantvolden i Danmark bestod af omkring 8.000 forskellige kreationer af beton, hvoraf 2.000 af disse fungerede som egentlige bunkere.
Bunkere er en betegnelse for en bygning, som bruges til at beskytte de personer eller ting, der er i dem, og som skal kunne modstå beskydning. Disse bygninger brugte nazisterne under 2. Verdenskrig for at kunne observere og være beskyttet for angreb fra de allierede. Bunkerne blev ofte placeret under jorden eller beskyttet af klitterne, så de lå skjult for modstanderne.
Bunkerne i dag
På den jyske vestkyst i Danmark er der i dag frit udsyn til mange af bunkerne. De er dog blevet fjernet forskellige steder eller er tilsandet, men mange steder på kysten er der stadig gode muligheder for at opleve bunkerne helt tæt på.
Mange af disse bunkere ser i dag ud, som de gjorde ved krigens slutning. Af den grund kan man få en autentisk oplevelse af bunkerne på helt tæt hold. Man kan derfor spendere en dag i de naturskønne omgivelser ved vandet og samtidig mærke en vigtig del af den danske historie.
Læs mere
På Discover Denmarks hjemmeside kan du læse mere om vestkystens mange bunkere, som ofte er indrettet som museer med udstillinger og mulighed for guidede ture.
Læs mere om bunkermuseer her eller mere generelt om bunkere her.
Foto: Vestkysten