Vestkystruten - fra Rudbøl i syd til Skagen i nord

Skrevet d. 16/10/2019
Cyklen giver oplevelser, frihed og motion. Samtidig er cyklen med til at gøre verden grønnere og mere bæredygtig.

Der er mange grunde til at cykelferie og ”cykelkultur” er så udbredt i Danmark, for Danmark er i stigende grad et mål for cykelturister, og landet er godt gearet til at tage imod cykelentusiaster fra nær og fjern med alt fra skiltning, veje og stier til service og information om attraktioner, aktiviteter, overnatning og spisesteder.

Cykelferie langs vestkysten
Er du til ferie på cykel, hvor du får sjælen med, så tag for eksempel Vestkystruten, som er en af Danmarks 11 nationale cykelruter. Vestkystruten er en 560 km lang rute, som strækker sig fra den lille grænseby Rudbøl i syd op langs vestkysten til Skagen i nord, igennem noget af den mest varierede natur, Danmark har at byde på. Her kører du med Nordsøen som mægtig nabo, igennem hedelandskaber, stille skove, forbi fjordene og gennem to nationalparker – Nationalpark Thy og Nationalpark Vadehavet – med den unikke natur og kulturhistorie, som er kendetegnende for disse.

Gennem populære vestjyske feriebyer
Vestkystruten går gennem flere af vestkystens mest populære feriebyer – såsom Vejers, Henne, Hvide Sande, Søndervig, Klitmøller, Blokhus og Løkken – klik ind på byerne på Discover Denmarks hjemmeside og find inspiration til seværdigheder, spisesteder, gallerier og cafeer, som du måske alligevel cykler forbi, inden du besøger, bader i eller går en tur ved det forfriskende Vesterhav.

Fra Ribe..
Vestkystruten går desuden gennem en række byer, som hver især har deres specielle egenart, og som er formet af at have været en by på vestkysten i mange år. Ribe er, som Danmarks ældste by, i den grad værd at stoppe op for. Her emmer det af historie, om det er Ribe Domkirke, kunsthåndværk, gamle bygninger eller Vadehavscentret, der interesserer.

..til Skagen
Længere oppe af kysten ligger Esbjerg, som med sine shoppingmuligheder, museer, fiskeauktion for turister samt Kæmpeskulpturen Mennesket ved Havet, byder på spændende og varierede oplevelser. Endnu længere nordpå går turen igennem Hanstholm og Hirtshals med fokus på fiskeri, bunkermuseer, Nordsø Oceanarium og naturskønne oplevelser i det nordjyske. Ruten rammer til sidst Skagen, toppen af Danmark, hvor Skagerak og Kattegat mødes, hvor lyset er lidt skønnere, husene lidt mere gule, museerne inspirerende, strandene dejlige og havnelivet helt i top.

Læs mere
Undervejs på den nationale Vestkystrute er der mulighed for at tage afstikkere til lokale og regionale ruter, som ofte har forskellige temaer og fortæller hver deres historie. Læs mere om de såkaldte panoramaruter og find informationer om Vestkystruten på www.vestkystruten.dk

Find de nationale cykelruter på Vejdirektoratets hjemmeside https://trafikkort.vejdirektoratet.dk/index.html?usertype=3


Foto:
Destination Sydvestjyllands contentpool (Ribe Domkirke)
Esbjerg Byhistoriske Arkiv (Mennesket ved Havet)

Læs andre artikler