Få et forhåndsindtryk af Solskinsøen| Bornholm

Skrevet d. 30/10/2018
I den østligste del af Danmark finder vi Bornholm. Til det ellers overvejende flade land, står Bornholm i kontrast til resten af kongeriget. Vi har her sammenfattet en række oplevelser fra forskellige steder på den bakkede ø, så du let kan danne dig et overblik over hvad den har at byde på.

”Bornholm, Bornholm, Bornholm, du min dejlige ferieø…” - I Østersøen finder vi en af danskernes fortrukne ferieøer, der de seneste år også har opnået status som populær rejsedestination for omverdenen. Øen, der med sine mange solskinstimer har fået tilnavnet Solskinsøen, byder altid på postkortsmukke omgivelser.

 

Kun på Bornholm

Bornholm er svær at beskrive med kun få ord, men vi har alligevel forsøgt at sætte ord på blot nogle af øens herligheder. Til at starte med kan vi fremhæve, at visse ting finder du som det eneste sted i Danmark på Bornholm. For eksempel er Gudhjem Danmarks eneste bjergby, hvorfra du kan nyde et billedskønt udsyn over Østersøen, mens du lader dig overvælde af det specielle lys, som stedet afgiver. Man forstår straks, hvorfor stedet har tiltrukket mange Skagensmalere i sin tid. Stedet lægger også navn til den bornholmske specialitet; Sol over Gudhjem. Egnsretten er bestemt en du bør stifte bekendtskab med for rigtigt at kunne sige du har fået en autentisk bornholmer-oplevelse.

I finder også Danmarks højeste offentligt tilgængelige sted på klippeøen. Tag op i det 22 meter høje udsigtstårn, Kongemindet, på Rytterknægten og oplev en udsigt 184 meter over havets overflade.

Bornholm er også det eneste af Danmark, der lå oven vande i dinosaurernes tid. Derfor er det muligt at finde spor derefter. Bornholm har tilbage i kridttiden været en ægte Jurassic Park, beboet af kæmpe dinosaurer, små pattedyr og sære planter.

 

Bornholms byer og steder

Ved et hurtigt blik på Danmarkskortet, opfanger man hurtigt, at der er masser af byer fordelt ud på hele Bornholm. Disse varierer i størrelse, men indeholder alle en rig fortælling og spor af fortiden.

Øens største by er Rønne og især i den gamle del af byen, virker det som om man er trådt tilbage i tiden. Rønne er en af de byer der blev særlig berørt af Anden Verdenskrig, specielt efterdønningerne deraf. Rønne (og Nexø) er nemlig de eneste byer i Danmark, hvor konsekvenserne af russernes bombardementer af byerne kan opleves. Mens resten af Danmark fejrede befrielsen d. 5. maj 1945, blev Bornholm reelt set først befriet d. 9. maj.

Svaneke - der tilbage i 2013 blev kåret til Danmarks smukkeste købstad – er den mest velbevarede og charmerende gamle by, med sine snoede gader bestående af sokkelhuse og bindingsværksgårde.

Vi kommer selvfølgelig heller ikke udenom at nævne øens hovedattraktion, navnlig Hammershus. Dette er Nordeuropas største borgruin og kan besøges året rundt, helt gratis. Middelalderfæstningen, der ikke ligger langt fra øens nordspids, er et imponerende syn. Både den omkringliggende natur, men også selve borgen sætter for alvor gang i tankerne, der naturligt ledes hen på Bornholms forhistorie.     

Foruden Bornholms mest besøgte seværdighed, er øen særligt kendt for sine mange rundkirker. Danmark huser i alt syv, hvoraf fire af dem er at finde på klippeøen. De kridhvide rundkirker har hver deres særpræg, og derfor bør I bestemt besøge en eller flere under jeres ophold.

Landskabet på Bornholm er noget ganske særligt. Tag til Helligdomsklipperneog se hvordan klippekysten gennem årtusinder har været udsat for erosion. Få lov at udforske de dybe grotter eller prøv kræfter med klatring på de ikke-fredede områder. Drag ud på eventyr i Almindingen, den enorme skov på 600 kvadratkilometer, og led efter Ekkodalen, øens største sprækkedal. Her kan du teste genlyden med klassikeren: ”hvad drikker Møller?... øller, øller, øller…”. Skoven huser også Rokkestenen på ca. 7 tons og meget mere - så sørg for at gå på opdagelse i Danmarks femtestørste skov.    

Endeligt vil vi gøre jer opmærksomme på Dueodde. Her vil I befinde jer på Danmarks, formentlig bedste, sandstrand. I finder nemlig ikke finere sandkorn, end ved Dueodde strand. Ydermere står Nordeuropas højeste fyrtårn og knejser på selvsamme strand, med sine imponerende 47 meter.

 

Bilfri ø-oplevelser

Drop bilen og hop i stedet på jernhesten når Bornholm skal udforskes. Med mere end 230 km skiltede veje har Solskinsøen nemlig et af Nordeuropas største sammenhængende cykelstisystemer.

Tag turen til Christiansø og kom helt ned i gear. Øen har knap 100 faste beboere og er en bilfri klippeø. Frederiksø, der, sammen med Christiansø og et par ubeboede småøer, udgør Ertholmene, er bestemt et besøg værd.

Drømmer du om et spektakulært syn, så tag til Hammersø. Dette er Danmarks eneste bjergsø og pga. klippeterrænet, der rejser sig 70-80 meter over søen, formår området med sin utrolige natur at forføre sindet. Søen bliver flittigt brugt som skøjtebane i vintermånederne og udgør ellers en perfekt lokation for lystfiskere og andre besøgende, der ønsker en ganske særlig oplevelse.     

 

Genfind roen og harmonien i det bornholmske øliv. Oplev lokal imødekommenhed og en sommerperiode der er længere end normal.

Trods sin beskedne størrelse, gemmer øen på et væld af oplevelser, både de aktive og de mere afslappende af slagsen. Klippeøen byder, uanset tid på året, på spændende natur, mindeværdige seværdigheder og kulinariske oplevelser.

Læs andre artikler