Silkeborgsøerne

Skrevet d. 14/01/2019
Silkeborgsøerne er det ofte brugte navn, for en række søer koblet sammen af Gudenåen, der er med til at danne det naturskønne område ved Silkeborg. Søerne er omgivet af skov og skrænter, som skaber den smukke natur i Søhøjlandet.

Oplevelser omkring søerne

Du kan ved Silkeborgsøerne finde naturskønne og historiske løbe-, vandre-, ride og cykelruter, der findes i både kortere og længere udgaver.

En af de meget populære ruter, som mange silkeborgensere gør brug af, er turen rundt om Almindsø. Almindsø er en af Danmarks reneste søer. Der er 4 km rundt om søen, der har en maksimal dybde på 20 m., hvilket gør det til en af Gudenå-systemets dybeste søer. Almindsø er en kendt badesø med to badeanstalter nemlig Østre og Vestre og herudover byder den på flere små badesteder, som f.eks. stranden ved Aggerholm.

Der bliver hvert år afholdt et motionsløb, Almindsø-stafetten som er blevet afviklet siden 1983, hvor hele familien kan deltage.

https://www.facebook.com/Almindsoestafet/

En anden kendt rute ved Silkeborgsøerne er “Odden rundt” som også er en af silkeborgensernes favoritruter. Odden har et stort madpakkehus, hvor der er mulighed for at nyde den medbragte madpakke i tørvejr.

Nær Ørnsø ligger Silkeborg Bad, der oprindeligt var et kurbadested, men i dag er café og kunstcenter, hvor der også bliver afholdt musik- og kulturarrangementer.  KunstCentret Silkeborg Bad tilbyder historie, natur og kunst - her er bl.a. historier om det gamle kurbad, udstillinger, en skulpturpark og mulighed for at spise i cafeen.

“Indelukket” er også en populær destination for silkeborgenserne. Navnet til trods, er der åbent for alle, og du finder her et væld af muligheder, for store og små. Indelukket er et anlæg med friluftsteater, campingplads, legeplads og motorbådshavn. Der er madpakkehus og spisested, og her er der chance for at finde både natur- og kulturoplevelser. Derudover er der kanoudlejning, hvis du selv vil ud og opleve Silkeborgsøerne.

En flot attraktion ved Silkeborgsøerne er springvandet i Silkeborg Langsø. Springvandet er et af de største i Nordeuropa, som sender vand 30 m op i luften. Springvandet har desuden et fantastisk flot lysshow med masser af farver.

 

Oplevelser på vandet

“Hjejlen” er en kendt hjuldamper tilbage fra 1861, der stadig den dag i dag, sejler rundt på Silkeborgsøerne. Det er den ældste hjuldamper i Danmark og drives stadig af den originale dampmaskine. Hjejlen finder du i Silkeborg Havn, hvor den romantisk udseende “Hjejlekiosken”, fra 1911, fungerer som både isbod og kontor for Hjejleselskabet.

Der er otte unikke både i Hjejleselskabet, hvor du ombord kan få skønne naturoplevelser. Ud fra den rutetur man vælger, kan turen kombineres med andre oplevelser, for hele familien. Der er eksempelvis mulighed for at tage til Himmelbjerget, Aqua Akvarium & Dyrepark, Museum Jorn eller at tage til Slåensø, som er endnu et naturskønt område.

 

Her findes en liste over Silkeborgsøerne:

-Almindsø

-Avnsø

-Birksø

-Borre Sø

-Brassø

-Ellesø

-Julsø

-Lillesø

-Lyngsø

-Silkeborg Langsø

-Slåensø

-Thorsø

-Uglsø

-Vejlsø

-Ørnsø

Læs andre artikler