Guide til sten på stranden

Skrevet d. 08/04/2019
Rav, fossiler, granitter og flintesten. Der er mange fund at gøre sig, når man går en tur på de danske strande. Men har du tænkt over, hvordan stenene er dannet, og hvor gamle de er? Og kan du artsbestemme dem? Det kan denne guide om sten hjælpe dig til at finde ud af.

Der sker noget med os, når vi kommer ud til stranden og havet. En trang til at røre sig, til at trække vejret helt ned i maven, til at blive blæst igennem og mærke, man er i live. Måske oplever du en urfornemmelse af at være et led i livets udvikling – så skal du læse med her.

Måske kommer samleren op i dig, for hvor ville det være spændende at finde et millioner af år gammelt stykke rav. Nordens guld, som det også kaldes, er smukt og har været anvendt siden oldtiden til smykker. Og så er det et stykke spændende historie med mulighed for at skabe en unik udformning, den flotte farve og, til tider, med et insekt indfanget i det harpiks, som stammer fra urtidens skove af fyrretræer.
(Læs mere om rav og ravfund her). 

2 mia. år gamle sten
Men stranden er mere end et heldigt ravfund.  På stranden kan man eksempelvis finde granitter og gnejser – sten der er mellem 1 og 2 mia. år gamle! Man kan finde røde sandsten, der blev dannet for mere end 600 mio år siden, stort set samtidig med de første flercellede dyr. Eller man kan være heldig at finde et fossil, hvor der er aftryk af organisk materiale i stenen. Det leder tanken hen på klodens og livets udvikling, hvoraf vi mennesker kun udgør en lillebitte del af den lange historie.

Fra dinosaurernes tid
Et spændende og unikt sted at besøge, hvis man vil opleve udviklingshistoriens enorme vingesus er Stevns Klint, som er en ca. 17 km lang og op til 40 meter høj kystklint opbygget gennem millioner af år af kalk, skrivekridt og flint. Stevns Klint er på UNESCOs Verdensarvsliste, idet Klinten, med sit indhold af fiskeler, er vidnesbyrd om, hvorfor dinosaurerne og halvdelen af alle dyrearter blev udslettet for 66 mio. år siden, da en stor meteor menes at have ramt Jorden. Laget af fiskeler har nemlig et højt indhold af det sjældne metal iridium, der forekommer i meteoritter. Derfor er Stevns Klint en enestående geologisk lokalitet.
(Læs mere om den danske verdensarv her)

Denne udvikling er værd at have in mente, når man leder efter flotte eller karakteristiske sten på stranden. For hver stenart bærer på sin egen historie ift. alder og hvor den blev dannet. Og den har været på en lang rejse til at blive skyllet op på netop den strand, du går på. Neden for gives en beskrivelse af seks af de mest almindelige sten på de danske strande – så det er bare ud at studere og evt. bringe nogle fine sten med hjem. Det er nemlig i Danmark lovligt at samle materialer til privat brug og i mindre mængder, som ”det man kan have i sin hat”.

Sten på stranden
Granit – Granit er den mest almindelige dybbjergart på stranden. Granit er grov i overfladen og har skinnende nister af kvartskort. Den kan være lys, rød, brun eller grålig. Den er kommet hertil fra Skandinavien og kan være 2100 millioner år til 900 mio. år gammel.

Gnejs – Gnejs kan blandt andet dannes af granit. Ligner lidt granit men er stribet i stedet for spættet. Gnejs er trykket sammen af forskellige bjergarter og er rejst til Danmark fra hele Skandinavien, hvor det meste af grundfjeldet består af gnejs, tilmed klipperne på Bornholm. Den er, som granit, dannet for 2100 millioner år til 900 år siden. 

Flint – Flint udskilles i kalkaflejringer. Der bliver dannet flint i sprækker og hulrum i kalken. Forstenede søpindsvin dannes, når en søpindsvineskal udfyldes med flint. Flint kan være sort, brun, blålig og/eller hvid. Det hvide er kalk. Flint er en lokal dansk stenart, der kommer fra bl.a. Stevns og Limfjorden, og den er dannet i kridttiden fra 130 mio. til for 58. mio. år siden. 

Sandsten – Sandsten er dannet af sammenkittet kvartssand, findes alle steder på jorden og kan være lyse, røde eller grønne. De røde sandsten er farvet af jernforbindelser og dannet i iltrige miljøer. De grønne sten er dannet i havet og farvet af mineralet glaukonit. Sandsten kan være dannet på Bornholm eller kommet hertil med isen fra landene omkring os og er dannet for ca. 500 mio. år siden.

Porfyrer – Porfyrer er ensfarvede med runde eller aflange pletter i en anden farve. Porfyrer består af størknet lava og stammer fra vulkaner i Skandinavien og Østersøområdet. Stenarten er kommet til Danmark med isblokke under istiden. Porfyrer fra Østersøområdet er ca. 1,6 mio. år gamle, mens de fra Osloområdet er ca. 250 mio. år gamle.

Kalksten – Kalksten dannes ved sammenkitning af kalkskeletter fra plankton, af kalk fra koraller eller snegle og muslingeskaller. Ofte er der huller i stenene, dannet af boremuslinger, boreorm og boresvamp. Kalksten kommer hovedsageligt fra det nordlige og sydøstlige Danmark.


8750 km fantastisk kystlinje
Dette er blot et lille udsnit af de mange fund, man kan gøre sig på de danske strande. Men det er eksempler på det tidsspænd, man har med at gøre, når vi taler sten på stranden. Ifølge Geodatastyrelsen har Danmark hele 8750 km. kystlinje. Det er rigtig meget for et så lille land, så der er rig mulighed for at finde en strand nær dig og gå på jagt på alle tider af året – for ikke at nævne de utallige aktivitetsmuligheder, der ellers er i og ved vandet og kysten.

Vi håber, du har fået inspiration til at gå på stranden og finde beviser for tidernes gang og reflektere lidt over udviklingen. Rigtig god tur! 

 

Kilder:
Naturstyrelsens folder Sten på stranden https://naturstyrelsen.dk/media/177950/stenpaastranden-2015.pdf
Samvirke: https://samvirke.dk/artikler/samvirke-stener-find-sten-pa-stranden#slide-0

Læs andre artikler