Danmark på tværs - fra Søndervig til København

Skrevet d. 23/10/2019
”Danmark på tværs” er en 331 km lang national cykelrute fra Søndervig til København.

Her kører man fra Vesterhavet, langs Ringkøbing Fjord, over Den Jyske Højderyg, igennem Søhøjlandet, med færge til Samsø og Kalundborg og videre mod vikingebyerne Lejre og Roskilde samt Nationalpark Skjoldungernes Land og til vores skønne og cykelvenlige hovedstad, København.

Fra Søndervig langs Ringkøbing Fjord
Denne rute tager sin begyndelse ved ”Porten til Vesterhavet” i feriebyen Søndervig. Snart kommer du til Ringkøbing, som ligger smukt ved Ringkøbing Fjord og er en af Vestjyllands hyggeligste købstæder med masser af danskhed og atmosfære. Her findes fine spisesteder, gode overnatningsmuligheder og et spændende kulturliv. Herefter cykler du langs fjorden og på et tidspunkt forbi Stauning Whisky, hvor du kan komme helt tæt på produktionen og smage på forskellige typer whisky.

Skjern Å
Skjern er næste naturlige stop, og det er oplagt at slå vejen forbi Skjern Enge, som er et fantastisk naturområde. Her findes trækfærger, hængebroer og udsigtstårne, hvorfra du kan se et særdeles rigt fugleliv og nyde de skønne omgivelser. Ruten går desuden østpå langs Skjern Å, som er Danmarks vandrigeste å og en naturoplevelse i sig selv. Efter at have krydset det midtjyske og den jyske højderyg, tæt forbi Søby Brunkulsmuseum og Hampen Sø, som er en af Danmarks reneste søer, kommer man til Søhøjlandet.

Søhøjlandet
Søhøjlandet er det højest liggende område i Danmark og samtidig det område med den største tæthed af søer. Her er det oplagt at tage en afstikker mod Himmelbjerget og opleve et af de højeste punkter i Danmark. Området omkring Søhøjlandet er utrolig smukt og varieret og præget af store bakker og dale. Desuden er der på og ved de mange og større søer mange aktivitetsmuligheder. Rundt om Jyllands største sø Mossø er der skønne udsigtspunkter, og ved Skanderborg og Skanderborg Sø er der mulighed for både store kultur- og naturoplevelser.  

Fra Samsø til Roskilde
Herfra går turen mod Hou og med færgen til Samsø, hvor man bør stoppe op, nyde ø-stemningen og besøge øens mange underholdende aktiviteter og skønne områder. Besøg fx verdens største permanente labyrint, Samsø Labyrinten. Herefter styrer du mod Kalundborg og videre mod øst mod Lejre, hvor du blandt andet kan opleve vikingerne og deres levevis på tætteste hold i Sagnlandet Lejre. Kun 12 km herfra langs ruten ligger Roskilde smukt ved Roskilde Fjord. Byen emmer af historie, og der er rigtig meget at se, hvad enten du er til Vikingeskibsmuseum eller UNESCO Verdensarv i form af Roskilde Domkirke.

Fra Nationalpark mod København
Området nær Lejre og Roskilde udgøres også af en af Danmarks fem nationalparker - Nationalpark Skjoldungernes Land - hvor du kan cykle på veje og stier i de skønne skove. Oplev det varierede landskab og de store kulturhistoriske værdier i nationalparken. Dernæst går ruten mod København, som også for cyklister har meget at byde på. Her er et rigt kulturliv, et inspirerende køkken, spændende attraktioner, interessant arkitektur, et pulserende byliv og tilmed mange grønne og rekreative områder. Og så er København i toppen blandt verdens bedste cykelbyer.

Find de nationale cykelruter på Vejdirektoratets hjemmeside https://trafikkort.vejdirektoratet.dk/index.html?usertype=3

Foto:
Copenhagen Media Center (Cykler ved søerne)
Contentpool Vestkysten (Bunkere Søndervig)

Læs andre artikler