4 Nordjyske naturperler

Skrevet d. 16/10/2018
Her kan du læse om 4 Nordjyske områder, der alle byder på nogle særligt fantastiske danske naturperler.

Trods Danmarks lille størrelse byder vores land på en fantastisk smuk natur. Den danske natur byder ikke på store bjerge og frodige tropeskove, men derimod på en anden form for skønne naturperler i forholdsvis flade omgivelser.  
Fordelen ved et lille land er, at der ikke er langt mellem de smukke oplevelser!

Med udgangspunkt i Naturstyrelsen og VisitDenmarks samarbejde vedrørende promovering af den danske natur, har vi samlet 4 områder i det nordjyske, der byder på fantastiske naturperler til dig! Husk der findes flere i områderne, end dem vi nævner her.

#1 Skagen - Toppen af Danmark
Tager du til toppen af Danmark er der flere forskellige naturattraktioner du bare se!

Det er ikke mange steder i verden du kan opleve to farvande støde sammen, og have muligheden for at stå med et ben i hvert hav. Denne unikke oplevelse kan du få ved Grenen i Skagen, det nordligste punkt i Danmark hvor Skagerrak og Kattegat mødes. Det er et fascinerende syn at se de to haves bølger slå mod hinanden fra hver sin retning.  

Herefter kan du passende slå et smut forbi Skagens Odde og se Skagen Grå Fyr, det næsthøjeste fyr i Danmark. Fyret blev opført i 1858, og tager du de 210 trin op til toppen, vil du opleve en fantastisk udsigt ud over Grenen og Skagen by. Der er mulighed for at se trækfugle, og 2 km nord for Det Grå Fyr finder du Det Hvide Fyr, som ofte huser udstillinger.  

Tager man i sydlig retning fra Grenen ned mod Frederikshavn, findes Danmarks største vandreklit Råbjerg Mile, som ligger ved bunkeren Klitplantage. Milen strækker sig over en 100 meter lang og bred sandbunke, der rummer ca. 4 mio. m3 sand, med et toppunkt 40 meter over havoverfladen. Trods Danmarks lille størrelse er denne vandreklit en af Europas største. Hvert år flytter sandbunken sig ca. 15 meter mod Kattegat, og man kan se den fugtige sandflade som strækker sig vestpå mod Skagerrak, hvor milen blev dannet for 300 år siden. Bemærk, der er risiko for at bevæge sig ud i kviksand ved Råbjerg Mile.

Den store sandflugt, som hærgede Danmark i 1500-1600-tallet, der b.la. var med til at skabe Råbjerg Mile, dannede ligeledes et andet bemærkelsesværdigt fænomen, vi kan nyde i dag - Den Tilsandede Kirke. Dennes oprindelige navn var Sct. Laurentii kirke og fungerede som Skagens sognekirke tilbage i 1300-tallet og frem til 1795. Med tiden blev så meget af kirken dækket af sand, at det til sidst var umuligt at grave sig ind til kirken, hvorfor Kong Christian den 7. nedlagde den. I dag kan man se det fredede kirketårn skyde op af sandet.
Lige knap 400 meter fra tårnet finder du en p-plads med legeplads og kiosk i sommerperioden.   

#2 Fur & Limfjorden
Når vi befinder os i Nordjylland, kommer vi selvfølgelig ikke uden om de exceptionelt smukke og unikke omgivelser, der findes ved Fur og Limfjorden.

Naturen omkring Limfjorden er fantastisk og bør opleves, så Visit Limfjorden har sammensat en masse cykelruter langs Limfjordens natur, se dem her.  I Limfjorden findes den specielle danske ø, Fur, som gemmer på fantastiske naturoplevelser. Fur er særligt kendt for sit moler, som i virkeligheden er gammel havbund. I dette særlige ler kan du finde velbevarede fisk, krybdyr, planter og insekter. Furs natur byder ligeledes på et historisk tilbageblik, helt tilbage til dengang jorden blev dannet. Tager du til det det vestlige hjørne af øen, kan du nemlig se askelag fra vulkaner - med det blotte øje. Det er et fantastisk syn!

#3 Rold Skov
Danmarks største oprindelige skovområde, Rold Skov, som strækker sig over 8000 hektar. Her byder naturen både på store områder med ældgamle grantræer samt en bøgeskov, der former en troldeskov, hvor du finder flerstammede, krogede og knortede træer. Det er et ret specielt syn.
Der er en masse at opleve i Rold Skov ud over selve skoven; kilder med kildevand findes overalt i jorden i skoven; en kirkegård med 50 store gravhøje helt tilbage fra oldtiden står stadig i skoven; Danmarks smukkeste lyngbakker samt mest udfordrende mountainbike rute findes også her.

De forskellige naturtyper med skov, eng og mose tilfører skoven et alsidigt og rigt dyre- samt planteliv. Der er b.la. mulighed for at se krondyr, sortspætte, flagermus og den sjældne danske orkide, Frueskoen. Husk på, denne unikke blomst er fredet, og det er strafbart at plukke eller grave den op.

#4 Området ved Jammerbugten
Jammerbugten byder på mange smukke naturoplevelser. Tag til Bulbjerg og oplev Danmarks eneste fuglefjeld og den fantastiske udsigt. Følg kystens 80 km lange rute og bestig Rubjerg Knude, den højeste del af kystskrænten som går 90 meter over havoverfladen. Dette kaldes også Lønstrup Klint, og du kan se klitter så høje som Rubjerg Knude Fyr, som ligeledes findes her.

For at få en helhedsoplevelse og sikre du ser alle de smukke omgivelser, bør du besøge Svinklovene, mens du er der. Svinklovene dækker over 700 hektar dramatisk landskab, som er mere end 100 år gammelt. Terrænet præges af nåletræer, som giver gode betingelser for dyreliv. Derfor er der rig mulighed for at se fugle, insekter og råvildt. Kronvildt kan også opleves - hvis du væbner dig med lidt tålmodighed.

 

Tag på opdagelse i Nordjylland, nyd naturen og oplev alt det gode Danmark har at byde på - året rundt!

Læs andre artikler